Esther Amorós: “El treball i una remuneració decent són drets bàsics d’una vida digna”

Membre del consell directiu d’Acció Solidària Contra l’Atur, Esther Amorós Bernadó explica la lluita que fa la fundació per ajudar a generar llocs de feina estables.

La fundació Acció Solidària Contra l’Atur commemora els seus quaranta anys amb un balanç que inclou l’acompanyament d’uns 14.000 projectes per valor de 18 milions d’euros i que han suposat la creació de més de 16.000 llocs de treball. Contribueixen a crear ocupació estable i viable al territori, prioritzant els col·lectius més vulnerables i amb la col·laboració de més de seixanta entitats. Actualment, entren a una nova etapa amb un canvi d’imatge i amb nou logotip d’unes mans sobre unes altres per fomentar aquesta cooperació solidària.

Quina va ser la motivació principal per crear Acció Solidària Contra l’Atur?

L’entitat va ser impulsada a principis dels anys 80 per un grup de persones que volien actuar enfront de la severa crisi que afectava bona part de la gent treballadora (més del 20% d’atur). El 4 de març de 1981 va néixer la fundació Acció Solidària Contra l’Atur, amb el lema ‘Cal que les paraules es transformin en fets ara mateix’. Des d’aquell moment, es crea i gestiona un fons econòmic de solidaritat amb les persones en atur.

Com era l’entitat fa quaranta anys i com ha hagut de canviar per seguir sent útil ara?

Ens hem anat adaptant a mesura que la societat canviava, però el nostre objectiu principal, que és lluitar contra l’atur, malauradament no ha canviat, perquè sempre ha estat necessari. Des d’aquella època han succeït diverses crisis i sempre ha estat necessària la nostra tasca per ajudar a les persones que per una raó o una altra han perdut la feina o tenen un treball precari que no els hi permet tenir una vida digna.

Quines accions es realitzaran per commemorar els quaranta anys?

Tenim previstes diferents accions que agruparem principalment després de l’estiu, ja que al novembre tenen lloc els nostres Premis Piñol, una fita anual molt important per a nosaltres, on premiem la millor iniciativa i la millor trajectòria per lluitar contra l’atur. Aquests premis els concedim en honor a un dels nostres fundadors, Josep M. Piñol.

Independentment d’actes concrets que anirem realitzant durant l’any, la primera acció que hem portat a terme és l’actualització del nostre logotip. La nova marca representa conceptualment la imatge d’unes mans sobre les altres com a símbol que la unitat fa la força.

En quina situació es troba Catalunya actualment amb la lluita contra l’atur? Com hi col·laboreu?

Actualment ens trobem en un moment de precarietat especialment greu, generat per la Covid-19, on les xifres d’atur, de pobresa i d’exclusió social s’estan disparant. Més que mai és necessària la nostra tasca. Hem posat en marxa una línia de préstecs sense interessos destinada a emprenedors que per motius de la Covid-19 han vist minvar de manera important la seva facturació. També, hem posat en marxa la campanya ‘Aixequem persianes’ per ajudar els negocis que han hagut de parar la seva activitat.

Des de la fundació es continua treballant per ajudar, amb préstecs sense interessos, a crear i/o consolidar llocs de treball. Perquè creiem que el treball i una remuneració decent són drets bàsics d’una vida digna i de la integració social.

Com ha afectat la Covid-19 als objectius i la mecànica de la vostra entitat?

La Covid-19 no ha fet variar els nostres objectius, però sí que hi hem hagut de dedicar més esforços personals i materials. La nostra tasca es concreta en canalitzar els recursos de persones i d’entitats solidàries en dues línies d’actuació: La primera, col·laborant a la sensibilització social sobre la gravetat de l’atur o el treball precari i les seves conseqüències. La segona, donant suport a iniciatives personals d’autoocupació i també a cooperatives, fent de mentors, acompanyant i concedint préstecs sense interessos.

En què consisteix la campanya ‘Aixequem persianes’?

L’any 2020 vam posar en marxa la campanya ‘Aixequem persianes’. Es tracta d’una línia especial de préstecs sense interessos per garantir la supervivència a emprenedors i emprenedores que han hagut de cessar temporalment l’activitat a causa de la Covid-19. Els préstecs són de 2.000 euros a retornar en vint mesos a partir de l’1 de gener de 2021 en quotes de cent euros/mes.

Els peticionaris de la mesura han de ser cooperatives o persones autònomes beneficiàries d’anteriors préstecs concedits per ASCA per a la creació d’autoocupació o de treball digne; han d’haver suspès l’activitat per la Declaració de l’Estat d’Alarma i, per últim, han de tenir ingressos inferiors al 50% respecte als del mes de març 2019.

Ha aconseguit el suport esperat?

L’any passat vam estudiar noranta-nou projectes, dels quals trenta-quatre han estat aprovats i finançats amb préstecs sense interessos. D’aquests, vuit són préstecs especials COVID, resultat de la campanya ‘Aixequem persianes’. El total de préstecs concedits el 2020 són 320.792 € i representen cinquanta-nou llocs de treball digne.

Els afectats són coneixedors dels acords signats amb l’Ajuntament de Terrassa i amb CCOO per la lluita contra l’atur? D’altra banda, quins són els resultats obtinguts actualment?

A través de les nostres eines de comunicació donem a conèixer tots els acords que signem amb entitats i que tenen sempre com a objectiu la lluita contra l’atur. Concretament, dels acords signats amb l’Ajuntament de Terrassa i CCOO de Catalunya, al ser molt recents, encara no en tenim resultats concrets.

Com veieu el futur de l’entitat dins d’aquesta nova “normalitat”?

Aquest 2021 i possiblement els anys vinents, haurem de conviure amb les greus conseqüències socials i econòmiques provocades per la pandèmia de la Covid-19. Des d’Acció Solidària Contra l’Atur no ens aturarem i continuarem amb el nostre objectiu principal: ajudar a crear i/o consolidar activitats que generen llocs de treball digne.

Quines accions portareu a terme per fer front a aquesta situació excepcional?

Ens agradaria fer-ho identificant i dissenyant ajudes específiques adaptades a les noves necessitats que ens plantegen els nostres peticionaris dins de la situació excepcional en què es troben. Per això, caldrà estirar al màxim els nostres recursos humans i financers acudint a sol·licitar més ajut públic i privat, d’entitats, d’empreses i de particulars sensibles als problemes socials i en especial a l’atur i al treball precari.

Font: Xarxanet