Es publica un nou informe per analitzar el concepte de col·lectiu en risc d’exclusió social

Ofereix una perspectiva fonamentada en els Drets Humans i planteja una revisió sobre com classificar i anomenar els àmbits als quals dediquen la tasca les entitats

Què entenem quan parlem de col·lectiu en risc d’exclusió? La Plataforma del Voluntariado de Espanya ha publicat l‘informe ‘De què parlem quan parlem de col·lectius exclosos? Un enfocament des dels Drets Humans’ que analitza el concepte de col·lectiu en risc d’exclusió social i la manera com s’ha d’abordar la definició de les persones que atenen les entitats.

El document estudia la conveniència i ús del terme d’exclusió social i els seus pros i contres, oferint una perspectiva fonamentada en els Drets Humans (DDHH). En aquest sentit, es basa en la premissa que si hi ha exclusió social s’està minvant un o més DDHH.

L’informe planteja l’exclusió social com un procés complex i, fins a cert punt, constantment obert a redefinicions. Per això, planteja una revisió sobre com es classifiquen i anomenen els àmbits als quals dediquen la tasca les entitats. Considera que posar el focus en les persones i la idea de grup social pot contribuir al risc d’estigmatització de la persona o persones que formen part d’un grup.

Segons proposa l’estudi, les entitats socials que comptem amb voluntariat es podrien obrir a parlar d’escenaris d’exclusió, en comptes de col·lectius d’exclusió, i que es treballi per la millora d’aquests escenaris tot lligant-los als DDHH.