Creixen també les ajudes alimentàries i les donacions d’àpats diaris arran de la pandèmia.
El nombre de persones que s’han interessat a fer voluntariat s’ha duplicat amb l’arribada del coronavirus. Aquesta seria una de les primeres conseqüències que ha derivat que molta gent es quedés sense poder treballar, un moment on la solidaritat ha crescut de manera vertiginosa. Molta gent ha decidit posar el seu granet de sorra per ajudar en diferents causes socials, com per exemple és el cas de les Xarxes de Suport Mutu a diferents barris o les persones voluntàries que han fet repartiment de menjar.
A Girona, per exemple, Càritas ha anunciat que des que va esclatar la crisi sanitària les peticions d’ajuda i els donatius s’han triplicat. Els ens municipals i la Generalitat de Catalunya, que en aquests moments d’excepcionalitat també han acollit i canalitzat demandes de voluntariat vehiculades habitualment des d’entitats socials amb anterioritat a la crisi, han rebut una allau de persones interessades a voler donar un cop de mà.
Arran de la crisi sanitària han nascut plataformes com Ajudem.cat, una web per connectar i promoure la col·laboració entre la ciutadania. Des de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), amb una borsa d’ofertes de voluntariat d’entitats socials, han recollit necessitats derivades de l’emergència sanitària a ‘Voluntariat en un clic’. Per últim, el portal ‘Connecta’t al voluntariat’, també s’han canalitzat ofertes de voluntariat per a les administracions públiques i les entitats arran de la Covid-19.
Les persones de les xarxes de suport tindran llibertat de circulació per realitzar la seva tasca de #voluntariat en el marc de la crisi per la #Covid19
@voluntaris_cat+@associacionsbcn+@arc_coop, @gencat+@bcn_ajuntament hem establert un protocol
https://t.co/fjCiwxNwrN pic.twitter.com/f2WV3ykYf7
— voluntaris.cat (@voluntaris_cat) April 17, 2020
Cobertura legal i assegurança per als grups de suport
En el context de la pandèmia, moltes persones voluntàries que no depenen d’una entitat social i que han engegat la seva activitat voluntària no disposaven de cobertura legal. Per donar aquesta cobertura a les persones de les Xarxes de Suport Mutu, la Generalitat ha arribat a un acord amb la FCVS per fer-los una assegurança i que puguin tenir llibertat de circulació per realitzar la seva tasca de voluntariat en el marc de la crisi per la Covid-19.
En aquest protocol també han treballat altres entitats com la cooperativa Arç Assegurances, el Consell d’Associacions de Barcelona i institucions com l’Ajuntament de Barcelona. Aquest acord multilateral ha permès que les xarxes les persones voluntàries vinculades a aquestes xarxes es puguin desplaçar amb seguretat i amb una empara legal per seguir atenent als col·lectius en risc.
Creixen les ajudes alimentàries i el voluntariat en el repartiment de menjar
Moltes d’aquestes xarxes també han activat campanyes de donacions d’aliments. És el cas de la Xarxa de Suport Mutu de l’Esquerra de l’Eixample, que ha engegat la recollida i distribució d’aliments per a persones que s’han quedat sense ingressos i no poden anar a comprar.
Segons dades de Creu Roja, en els poc més de dos mesos que portem de pandèmia, el nombre de famílies ateses per l’entitat s’ha doblat, arribant a les 181.000 famílies que necessiten menjar per als àpats del dia a dia.
Paral·lelament, l’acció voluntària i la solidaritat també ha crescut en aquest àmbit juntament amb el nombre de donacions. L’entitat catalana ha repartit a data de 20 de maig gairebé 830.000 Kgs. d’aliments. A més, han fet 85.757 trucades amb seguiment, prevenció i promoció de la salut, la immensa majoria gràcies a la col·laboració del voluntariat.
Moltes d’aquestes persones que s’han unit al repartiment de menjar són estudiants o persones treballadores que s’han quedat sense la seva activitat. A Creu Roja, 3.200 joves s’han activat per fer voluntariat arran de la pandèmia. El món empresarial també s’ha sumat a aquest repartiment amb donacions, com és el cas de Mercabarna, Cultivar, d’un total de 206 empreses col·laboradores.
Font: Xarxanet.org