Entitats socials reclamen que la contractació municipal es fixi en la qualitat dels serveis

Fòrum Social Metropolità

Una Jornada del Fòrum Social Metropolità reivindica el saber fer del tercer sector social i demana a les administracions treure pes als criteris econòmics.

El model de gestió delegada de l’Ajuntament del Prat de Llobregat amb l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), el conveni plurianual de l’Ajuntament de Mataró amb la Fundació Maresme o la col·laboració entre l‘Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Fundació Germina són algunes experiències d’èxit entre ajuntaments i entitats socials. Se’n va parlar dijous passat en el Fòrum Social Metropolità. Un marc que va servir a les entitats per reivindicar el seu saber fer.

Les entitats socials demanen, en definitiva, als ajuntaments, en aquest cas en l’àmbit metropolità, que a l’hora de fer la contractació de serveis d’atenció a les persones prioritzin els criteris de qualitat, per sobre dels criteris econòmics. És la relació en la qual les entitats se senten més còmodes i alhora, venen a dir, en surten beneficiades les dues parts.

Alguns dels elements que van sorgir durant la jornada, celebrada al Museu Picasso de Barcelona, és que el tercer sector social veu que la rigidesa dels processos de contractació externa que apliquen les administracions públiques acaba comportant la precarització del sector social. I no només, això, segons les entitats, també baixa la qualitat dels serveis d’atenció a les persones. En aquest sentit, proposen buscar noves vies de col·laboració públic-social que garanteixin la prestació d’uns serveis de qualitat i amb les necessitats de les persones al centre.

Construir la cosa comuna

“Ens hem marcat uns principis d’aquest procés de reflexió: valor públic, construir la cosa comuna, ser part del servei públic i tenir diàleg social i públic per prendre les decisions”, va indicar el director de la Taula d’entitats del Tercer Sector SocialRoger Civit. Mentre que des de l’Ajuntament de Barcelona, la comissionada d’Acció SocialSonia Fuertes, va plantejar que davant de les desigualtats, calia ratificar-se “en el compromís de l’acord i de buscar espais per millorar la qualitat de vida de les persones”.

Les entitats van demanar als ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que apliquin la figura del concert social, que ja preveu l’actual normativa, i que deixa de banda la lògica del mercat, perquè basa el model en la qualitat dels serveis d’atenció a les persones i en el control públic.

El Fòrum Social Metropolità és una iniciativa promoguda per l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva que està oberta als ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a les entitats socials d’aquests municipis. La trobada de dijous es considera el tret de sortida d’un procés de treball per identificar propostes de millora a les relacions entre entitats i consistoris.

El Fòrum Social Metropolità es va presentar fa un any per abordar els reptes socials de l’AMB i compta amb la complicitat de més de dues-centes entitats i administracions locals. Entre les prioritats s’ha marcat eixos com l‘educació, la mobilitat, l’habitatge i la salut emocional.

Font: Xarxanet