Més de trenta-tres milions d’euros de projectes d’atenció i suport a persones en situació de vulnerabilitat els està avançant el tercer sector social.
Un acte públic a l’Ateneu Barcelonès, a Barcelona, ha servit aquest matí per donar visibilitat a una realitat “preocupant” que viuen les entitats socials: el retard en el pagament de les subvencions està provocant tensions de tresoreria i obliga a treballar i programar en un ambient d’incertesa.
“Som aquí per denunciar que les entitats socials estem patint el pitjor retard en el pagament de les subvencions, una lentitud burocràtica que sembla que no tingui remei, però mai havíem estat tan malament com ho estem ara”, ha resumit la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector, Francina Alsina. “És clar que aquest sistema de subvencions no funciona”, ha conclòs.
La coordinadora del Grup de Treball de Finançament de la Taula, Marta Obdúlia, ha recordat que les dues principals convocatòries de subvencions, COSPE i IRPF, es publiquen amb un endarreriment de més de mig any respecte al període d’execució. Després, a més, s’endarrereixen els pagaments. “Des de la Taula calculem que les entitats socials avancem més de trenta-tres milions de projectes que ja s’estan executant”, ha concretat Obdúlia, gerent d’ECOM. I ha recordat que es tracta de programes de suport a persones en situació de vulnerabilitat.
Treballar amb incertesa
Una de les realitats que s’han posat a la sobre de la taula en l’acte conjunt és la de la Federació d’Associacions de Familiars de malalts d’Alzheimer (FAFAC): “Patim encara les conseqüències de la pandèmia. Hem hagut de fer una gran feina i ens ha suposat una gran despesa”, ha explicat la seva presidenta Inma Fernández. I ha subratllat que la seva activitat depèn un 60% de les subvencions, mentre que el 40% surt del copagament de les famílies.
També des de la Federació Catalana de Drogodependències (FCD) han manifestat com n’és de crítica la seva situació. La vocal de la junta de la FCD, Gemma Maudes, ha insistit en la “incertesa” amb la qual treballen per atendre moltes persones en moments més complicats que mai per les conseqüències de la Covid-19. “Durant la pandèmia, vam continuar atenent i s’ha intentat pagar al dia les nòmines de tots els treballadors -ha explicat Maudes-. No sabem, però, els tipus de subvencions que rebrem ni quan, avancem els diners amb crèdits i pòlisses”.
Plena pressió assistencial
Crèdits i pòlisses s’han convertit en eines imprescindibles per a les entitats que no estan disposades a deixar d’atendre les persones en situacions vulnerables. “Assumim els interessos dels crèdits i en alguns casos hi ha reduccions de l’estructura tècnica dels equips professionals”, ha plantejat Alsina, que ha recordat que encara s’està en plena pressió assistencial pels efectes de la pandèmia.
Dirigint-se al departament de Drets Socials, la presidenta de la Taula ha recordat que es va arribar al compromís d’impulsar la creació d’un grup de treball mixt per treballar millores per al sistema de finançament. “Cinc mesos després, continua sense convocar-se”, ha denunciat Alsina.
Al gener, les entitats socials ja van fer un comunicat per advertir que feia molt temps que suportaven la càrrega extra generada per la Covid-19. “Ni en els moments més durs de la pandèmia hem afluixat i necessitem que el Govern ens escolti i faci cas a les nostres demandes”, manifestava llavors Alsina. Quatre mesos després hi han tornat.
Font: Xarxanet