Ens adherim al Pacte del Temps de Barcelona

Aquesta iniciativa promou que les persones treballadores s’organitzin els temps de treball segons les seves necessitats.

Conciliació com a raó de ser, amb aquesta visió ens hem adherit al ‘Pacte del Temps de Barcelona’. Aquesta iniciativa, de la qual formem part des del passat mes de setembre, promou la realització de diverses actuacions, en diferents eixos, orientades a la millora de la organització del temps de les persones des d’una perspectiva més saludable, que doni respostes efectives a les seves necessitats.

Es tracta d’un acord de ciutat, en el que com a entitat hi col·laborem des de l’eix de Temps i Treball, adoptant com a organització una sèrie de mesures, dins del marc laboral, destinades a l’increment del benestar de les persones treballadores, en defensa de la salut i el benestar i el treball digne – objectius també destacats entre els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS).

“Creiem que aquestes polítiques han de passar a formar part de la cultura de la organització, de manera oberta i transparent, posant-hi ordre per a reconèixer-les internament i donar-los el valor que es mereixen“, explica Laura Codina, responsable de Recursos Humans de la FCVS. Per aquest motiu, les mesures que s’ofereixen a les persones treballadores són per “acompanyar-nos en la integració natural del treball a la nostra vida”.

Múltiples opcions

Entre aquestes mesures, que es van donar a conèixer en el marc d’una jornada organitzada pel Pacte del Temps el passat mes d’octubre, es troben el teletreball, la flexibilitat horària, la racionalització d’horaris, el repartiment del treball segons les càrregues de feina, la borsa d’hores i la desconnexió digital.

Així, a més de disposar de flexibilitat horària tant a l’entrada com a la sortida, cadascuna de les persones treballadores de l’entitat pot pactar un horari de manera individualitzada. Igualment, hi ha la possibilitat de distribuir el temps laboral segons les càrregues de feina en diferents jornades durant l’any, fent més hores quan es preveuen pics de feina i compensant-les en moments amb menys volum de treball.

En aquest sentit, s’ha implementat una aplicació de control horari que suma les hores extraordinàries de cada persona treballadora, per tal que aquesta pugui recuperar-les en el moment desitjat. També es disposa de la possibilitat de fer dos dies de teletreball de manera ordinària.

D’altra banda, no es fa ús de les eines laborals de comunicació quan no s’està dins l’horari de treball de manera que es garanteix la desconnexió digital entre jornades, durant el cap de setmana i durant les vacances.

Beneficis col·lectius

Codina recalca amb convenciment el valor afegit i els efectes positius que aporten aquest tipus d’iniciatives. “Viure la integració orgànica entre dues vides que fins ara es presentaven separades, la personal i la laboral, ha de ser la manera de fer“, assegura. “Fugir de models rígids per entendre que el benestar de les persones té una repercussió directa en el desenvolupament i qualitat de la feina”, puntualitza recalcant que es tracta d’un “guany comú”.

En aquest sentit, l’adhesió al Pacte del Temps, segueix la línea de l’adoptada amb l’anterior adhesió a la Xarxa Catalana pel Dret al Temps, ja que ambdues iniciatives “responen a aquesta voluntat de donar visibilitat a un model en el que creiem i que defensem“, conclou la responsable de Recursos Humans de la FCVS.