Moltes esperances posades en la campanya, perquè els Bancs dels Aliments fa mesos que pateixen per cobrir les demandes de les entitats.
Més d’un 22% és el que han augmentat els preus dels aliments en els últims dos anys. Només aquesta dada ja serveix per imaginar les moltes expectatives que els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya, i els centenars d’entitats socials que en depenen, han posat en el Gran Recapte que es fa aquest divendres i dissabte, 24 i 25 de novembre.
Són dos dies de recollida d’aliments en més de dos mil mercats i establiments comercials de tot Catalunya. La campanya continuarà fins al 15 de desembre per a les donacions econòmiques.
La directora del Banc dels Aliments de Barcelona, Elisabet Viladomiu, no es cansa de recordar que “l’alimentació és el primer que es retalla”. En referència a les famílies que han d’acudir a les entitats socials perquè no poden cobrir les necessitats alimentàries. Són aquestes entitats les que fan de pont entre el Banc dels Aliments i les famílies.
Amb el Gran Recapte es confia recollir menjar per cobrir les necessitats de les famílies durant uns tres mesos. Es demana sobretot llet, oli, arròs, pasta, llegum i conserves de peix i de carn. També es fa una crida per aconseguir productes específics per a infants lactants. S’esperen recollir unes dues tones d’aliments.
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, reconeix la importància de les accions de les entitats “per arribar allà on no arriben les polítiques socials del govern“. Campuzano ha participat aquest divendres en el tret de sortida del Gran Recapte al Mercat de Santa Caterina, a Barcelona, amb Lluís Fatjó-Vilas, Roser Brutau i Elisabet Viladomiu, president, vicepresidenta i directora del Banc dels Aliments de Barcelona.
El Gran Recapte, que arriba a la quinzena edició, mobilitza més de divuit mil persones voluntàries. La seva funció és dinamitzar els més de dos mil punts de recollida que s’instal·len divendres i dissabte: explicar a les persones que van a comprar què són els Bancs dels Aliments i demanar si hi volen col·laborar.
Donacions econòmiques, fins al 15 de desembre
‘Alimenta el que importa’ és el lema de la campanya aquest any. Les donacions físiques són només durant dos dies, però les econòmiques, a través de les línies de caixa els establiments comercials col·laboradors, restaran actives fins al 30 de novembre, mentre que les donacions directes a través de la pàgina web o del número de Bizum 33596 es podran realitzar fins al 15 de desembre.
El Banc dels Aliments de Barcelona destaca que s’ha superat la xifra de voluntariat que es considerava indispensable per al Gran Recapte, 18.000 persones, i agraeix la col·laboració de la ciutadania. Una part del voluntariat no estarà en les tasques de la recollida física d’aliments, sinó que participarà en la fase de classificació, que es farà el dissabte 25 de novembre i el diumenge 26. En el cas de Barcelona, aquestes tasques es duran a terme a dues naus cedides per la ZAL Port, la plataforma logística intermodal del Port de Barcelona.
Tant a Barcelona com en totes les comarques catalanes, la distribució dels aliments cap a les entitats es farà el més ràpid possible segons el ritme de la classificació i la capacitat de transport.
Com fer donacions?
- Pel web fins al 15 de desembre es podran fer donacions.
- Supermercats: Els dies 24 i 25 de novembre es durà a terme la recollida física d’aliments amb presència de voluntariat.
- Caixes dels supermercats. Des del 24 de novembre fins 30 de novembre es podran fer donacions monetàries a les línies de caixa.
- Bizum 33596
- Font: Xarxanet