En un curs marcat per la pandèmia, l’entitat treballa per minvar la bretxa educativa d’infància i joventut en situació de vulnerabilitat
Reduir la desigualtat educativa d’infants i joves en situació de vulnerabilitat i trencar amb la transmissió intergeneracional de la pobresa. Aquests són els objectius principals dels projectes d’infància, joves i famílies que desenvolupa Càritas arreu de la diòcesi de Girona i molt especialment dels serveis socioeducatius de l’entitat, que es posen en marxa aquest mes d’octubre i que permetran acompanyar més de 800 alumnes en situació de vulnerabilitat de la demarcació, i les seves famílies, en un nou curs marcat per l’impacte de la pandèmia.
Més de 50 equips, formats per professionals i voluntariat compromès amb l’entitat, atenen infants i joves durant diverses tardes cada setmana, a través de diferents projectes i iniciatives com el Servei d’Intervenció Educativa, el Projecte d’Atenció a l’Escolaritat o el programa CaixaProinfància, en coordinació amb els centres educatius i les famílies.
Aquest acompanyament va molt més enllà del suport a les tasques acadèmiques, sinó que es tracta d’una atenció integral que contempla accions com la gestió emocional, la reducció de la bretxa digital i els factors de desigualtat, la prevenció de l’abús de les pantalles, el treball en valors, les habilitats relacionals o la lluita contra l’absentisme, entre d’altres.
Molts d’aquests aspectes del procés educatiu s’han vist especialment afectats pels efectes de la pandèmia i que ha contribuït a empitjorar la desigualtat a l’escola. En aquest sentit, Càritas recorda que l’educació és un Dret fonamental, però alerta que els infants i joves vulnerables tenen moltes més dificultats per accedir-hi en igualtat de condicions. “Sense el suport familiar necessari, un entorn adequat o sense mitjans materials, l’accés a l’educació no està garantit”, afirma Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona.
Els projectes socioeducatius de Càritas situen l’alumne i la família al centre dels projectes i preparar un pla de treball per a l’infant o jove, que que implica tot el seu entorn, amb l’objectiu d’optimitzar recursos i acompanyar-lo en tot el seu desenvolupament educatiu, social i relacional.
Més recursos contra la desigualtat
Per poder desenvolupar aquests serveis, Càritas compta amb finançament de socis, donants, administracions, privats, entitats i de diverses iniciatives solidàries com Omplim la motxilla d’oportunitats, que s’ha dut a terme durant el Festival Cap Roig, o el Cava amb Cor, un projecte apadrinat per Josep Roca, presentat aquest mes de setembre.
L’entitat alerta que calen més recursos per poder garantir la continuïtat dels serveis i la demanda creixent. Per això, Càritas realitza una crida a rebre donatius a través dels canals oficials a caritasgirona.cat o al número de compte: ES88-2100-0002-5302-0012-9121 amb el concepte INICI CURS i posar-se en contacte amb atenciodonant@caritasgirona.cat per rebre desgravació de la donació).
A més, l’entitat recorda que cada equip dels serveis socioeducatius preveu comptar una persona voluntària per cada tres infants o joves, per poder atendre els infants i joves, juntament amb el personal contractat. En aquest sentit, Càritas realitza una crida per aconseguir nou voluntariat compromès amb la lluita contra la desigualtat socioeducativa, i amb disponibilitat per acompanyar els infants i joves vulnerables. Totes les persones que vulguin conèixer aquesta acció voluntària i col·laborar-hi poden adreçar-se a: voluntariat@caritasgirona.cat.