Justícia i Pau programa cinc jornades amb activitats a Barcelona per acostar el pacifisme a la ciutadania i reflexionar en comunitat.
La proposta anomenada ‘La plaça del Diàleg’, que es fa el dijous 11 de maig a la Rambla del Raval, amb activitats de conscienciació i sensibilització sobre què suposa ser pacifista al segle XXI, tancarà la segona edició de la ‘Setmana per la Pau-Arcadi Oliveres’ que s’està fent a Barcelona. “És un dels espais que conserva el mateix nom que l’any passat -explica la directora de Justícia i Pau, Neus Forcano-. Però el contingut, la metodologia i el format han variat i s’ha ampliat el convit de públics diferents”.
Amb la mateixa filosofia de fons, que és acostar el pacifisme a la ciutadania, reflexionar en comunitat i recordar i aprendre de la figura d’Arcadi Oliveres, la ‘Setmana per la Pau’ ja està en marxa. Es va iniciar el dijous passat, amb l’acte de lliurament dels premis del concurs ‘Murals per la Pau’ i, dissabte, el compositor i músic Albert Oliveras va protagonitzar el concert ‘Preludis d’un adeu’.
El dimarts, dia 9, es fa l’anomenat ‘Conversatori dels joves’, on es debatrà amb polítics joves que formen part de les llistes electorals a l’Ajuntament de Barcelona de temes com ara les polítiques de pau i la justícia global. Es fa a la Nau Bostik de La Sagrera, a les 17.30 h, i s’hi parlarà d’habitatge i la feina dignes, les polítiques associatives i educatives, el foment de la participació ciutadana i del jovent, de l’accés a la cultura i dels reptes d’ecologia.
Cinc actes en cinc espais
“Hem variat els espais concrets i barris on s’esdevenen aquests actes, amb la intenció d’escampar aquesta taca d’actituds i visió pacifista en la transformació i construcció del bé comú i de les ciutats i pobles on vivim”, assenyala Forcano. Tots els actes, horaris i espais es poden consultar al web de Justícia i Pau.
La ‘Setmana per la Pau-Arcadi Oliveres’ es va posar en marxa l’any passat amb la intenció d’anar-se repetint cada any, per aplegar persones interessades a treballar i reflexionar sobre la cultura de la pau i la justícia social. Tot plegat inspirat en el llegat de l’economista i activista, nascut a Barcelona l’any 1945, i que va morir a Sant Cugat el Vallès el 6 d’abril del 2021.
Segons les paraules de la directora de Justícia i Pau, “la ‘Setmana’ vol ser un espai múltiple i divers de trobada, d’experiència en l’espai públic i de construcció immaterial del bé comú“. “Són els valors de construcció de pau, democràcia, diversitat i concòrdia entre una xarxa de persones i entitats que compartim un espai vital”, hi afegeix.
El dimecres, 10 de maig, l’acció s’instal·la a la Plaça Sant Jaume, com l’any passat, amb ‘La pau del cor’, que és un acte de meditació, silenci, cants i música de les diverses tradicions espirituals i conviccionals que conviuen a la ciutat.
El dijous, 11 de maig, l’espai serà la Rambla del Raval i de 10 a 19 h s’hi convida ciutadania i també escoles per reflexionar sobre el pacifisme en aquests moments. A ‘La plaça del Diàleg’, hi haurà tallers dinamitzats per Fundipau, Novact, Setem, Càritas Barcelona, Escola Cultura de Pau, FETS, Plataforma per una Fiscalitat Justa, FIBS i Open Arms.
Tancament a la Rambla del Raval
A les 18 h, a la mateixa Rambla del Raval, es tancarà la jornada amb una actuació i la lectura d’un manifest per demanar als partits polítics la inclusió i el compromís en polítiques de pau, de cooperació i de justícia global en l’agenda programàtica. Aquest tram final comptarà amb la col·laboració de l’Institut Català Internacional per la Pau, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Caritas i Lafede.cat.
Forcano insisteix en la força de l’acció en xarxa: “El que Justícia i Pau pretén és transmetre el llegat de valors que va deixar l’Arcadi Oliveres, i també moltes altres persones, a les entitats que treballen i lluiten per la justícia global. Uns valors que han d’arribar i donar sentit a aquest viure en comú que estem obligats a teixir”.
“Si la ‘Setmana per la Pau’ serveix per aprendre, per trobar-nos, per mantenir l’esperança que permet l’acció en l’espai públic, en la creació de xarxes de col·laboració, d’impuls d’una economia solidària i una política social i ètica, ens confirmem que volem continuar posant esforços per fer-la possible”, conclou Forcano centrada en aquesta edició i pensant en les possibles futures.
Font: Xarxanet