El toc de queda nocturn: com afecta a les entitats i al voluntariat?

Es preveuen excepcions en la prohibició de la circulació per al voluntariat que s’hagi de desplaçar per a serveis essencials, sanitaris i socials.

Es prohibeixen a Catalunya els desplaçaments i la circulació al carrer entre les 22h i les 6h. Aquest és la nova mesura aprovada ahir, 25 d’octubre, pel Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT), per contenir l’epidèmia de la Covid-19 al país. La nova mesura aprovada per la Generalitat de Catalunya se suma a l’Estat d’alarma implementat pel Govern espanyol també durant el passat diumenge. El toc de queda nocturn se suma a les mesures ja aprovades com són el tancament de bars i restaurants o la prohibició de fer reunions de més de 6 persones. En l’àmbit del voluntariat i les entitats, però, es preveuen algunes excepcions.

Segons la resolució aprovada per la Generalitat de Catalunya, el confinament de nit comporta algunes excepcions que afecten el voluntariat social i les persones professionals de l’àmbit social i de la salut. En aquest sentit, aquelles persones que de manera voluntària o professional s’hagin de desplaçar per a cobrir serveis essencials, sanitaris i socials quedaran exemptes de les restriccions imposades per restringir la mobilitat a tot el país.

“La resolució preveu que es pugui actuar en l’àmbit del voluntariat i social per atendre les necessitats de les persones sense llar”, va afirmar ahir en roda de premsa Sergio Delgado, subdirector de Programes del PROCICAT. Aquest confinament nocturn també preveu excepcions en els casos d’assistència sanitària d’urgència o adquisició de productes farmacèutics per raó d’urgència. Això sí, els desplaçaments de professionals i personal voluntari haurà d’anar degudament acreditat.

Com pot el voluntariat acreditar el seu desplaçament?

La situació epidemiològica de Catalunya ha obligat a adoptar mesures de contenció de l’activitat laboral i social per protegir la salut del territori. Per a poder acreditar que la persona voluntària o els equips professionals de les entitats han de desplaçar-se pels supòsits esmentats anteriorment, la Generalitat de Catalunya ha habilitat un certificat autorresponsable de desplaçament per a la crisi sanitària per la Covid-19.

Aquest document, que es pot descarregar i omplir via telemàtica, haurà de ser degudament omplert certificant l’activitat associada i la persona que realitzi el desplaçament l’haurà de dur a sobre per si és requerit per algun efectiu dels Mossos d’Esquadra. Tot document justificatiu que l’entitat, a més, pugui aportar, serà útil per acreditar la veracitat i necessitat d’aquell desplaçament durant les hores de prohibició de circulació nocturna, com per exemple podria ser un certificat acreditatiu de l’entitat o un certificat mèdic.

Les multes per l’incompliment del toc de queda oscil·len entre 300 i els 6.000 euros.

Les entitats que obren al públic: quines són les limitacions?

A més de la prohibició dels desplaçaments i la circulació per les vies públiques entre les 22h i les 6h, les noves mesures per evitar la propagació de la Covid-19 també afecten als horaris màxims d’obertura al públic de les entitats que realitzin serveis de restauració, de comerç o activitats culturals.

En aquest sentit, l’horari màxim d’obertura al públic per a les entitats que realitzin activitats de comerç minorista, de restauració (inclosos els serveis a domicili i recollida amb cita prèvia), i les esportives serà les 21h de la nit. En el cas de les activitats culturals, es permetrà obrir al públic màxim a les 22h, i es permetrà el retorn de les persones assistents entre les 22 i les 23h.

Això vol dir, per exemple, que una cooperativa de cinemes podrà projectar la darrera sessió amb l’hora límit a les 22h, o que un projecte social de restauració que dona feina a persones en risc d’exclusió social podrà obrir màxim fins les 21h, fent totes les comandes abans d’aquesta hora límit. La limitació horària no afectarà els serveis essencials i d’urgència: sanitaris, sociosanitaris, farmacèutics i altres emergències.

Les reaccions de les entitats davant la nova mesura

Les persones que tenen una mascota la podran passejar si és de 4 a 6 del matí i podran evitar les restriccions de mobilitat, sempre amb la deguda acreditació. Així ho ha recordat l’Espai Gos Mollet del Vallès, una plataforma ciutadana que ja ha informat a través de Twitter perquè les persones amb gos portin el certificat autorresponsable si s’han de desplaçar durant l’horari de toc de queda.

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), per la seva banda, ha demanat a la Generalitat que l’esport també sigui considerat servei essencial. D’aquesta manera, han demanat en un comunicat al Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, que rectifiquin i que considerin les activitats esportives com a servei essencial per permetre desplaçaments de retorn al domicili durant la vigència del toc de queda.

 

Una de les entitats que s’hi ha oposat al toc de queda és la Coordinadora Obrera Sindical (COS) Acció Social, que ha afirmat que “el govern del règim espanyol i els governs autonòmics supleixen la manca de recursos per fer front a la Covid-19 amb limitacions de drets fonamentals”. La COS Acció social ha demanat més mesures socials, sanitàries i educatives i menys perjudicar els drets i les llibertats individuals i col·lectius.

En referència a les persones sense llar, el director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, ha afirmat que no es podran cobrir les necessitats bàsiques d’aquest col·lectiu. “Només cal esperar que no es posin multes a les persones que, malauradament, no poden  complir el toc de queda, i que es vetlli per la seva seguretat per evitar agressions o assassinats”, ha afegit.

Font: Xarxanet.org