El Tercer Sector reclama uns pressupostos estatals 100% socials

Amb la composició del govern a l’Estat espanyol, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya espera de l’executiu una etapa on els reptes socials passin per davant.

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha reclamat al primer govern en coalició de la democràcia que garanteixi una nova etapa d’estabilitat política i aprovin uns pressupostos 100% socials. “No volem que aquests pressupostos quedin en paper mullat”, han afirmat des de l’entitat. En aquest sentit, la Taula ha exigit donar màxima prioritat a combatre les necessitats reals de les persones més vulnerables, i de la mateixa manera, combatre la pobresa i les desigualtats.

La taxa de risc de pobresa, segons dades del 2019 de l’Institut Nacional d’Estadística, és del 25% a l’Estat espanyol i del 20% a Catalunya, segons l’IDESCAT. “Tenim una pobresa que és crònica i estructural i que necessita la posada en marxa de l’Estratègia estatal de Lluita contra la pobresa”. En aquest sentit, la Taula ha reclamat millorar les polítiques d’habitatge, ocupació, polítiques migratòries i de persones amb discapacitat.

Segons un informe d’Oxfam Intermón, Espanya és el quart país de la Unió Europea amb més desigualtats i on la distància entre persones riques i pobres ha augmentat. En aquest sentit, la Taula ha reclamat al nou govern de Pedro Sánchez la reducció de la bretxa de desigualtat. A més, l’entitat referència del Tercer Sector a Catalunya ha reclamat fer front a l’emergència habitacional amb normatives que regulin el preu del lloguer o la concessió de més competències als territoris per poder dur a terme polítiques d’habitatge.

Un altre dels punts que destaquen és la millora de la qualitat i de l’estabilitat de l’ocupació per fer front al fenomen dels treballadors i treballadores pobres. ECOM ha destacat un dels punts que han assenyalat en el comunicat, referent a les persones amb discapacitat. “Compartim la demanda adreçada al nou govern espanyol d’aprovar amb celeritat uns pressupostos que donin respostes a les necessitats socials de les persones”, han afirmat.

En concret, pel que fa a les polítiques per a persones amb discapacitat, la Taula ha demanat al Govern espanyol mesures com prioritzar el compliment de la Convenció de l’ONU, l’eliminació del copagament per garantir la vida independent de les persones amb discapacitat o reforçar mesures de suport a l’ocupació i inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat, especialment davant dels nous increments del salari mínim interprofessional.

Per últim, l’entitat ha demanat garantir l’acollida i l’atenció dels joves migrats sols, amb més recursos als territoris que gestionen la seva rebuda i la reducció de la burocràcia per regular la seva situació d’arribada.

Font: Xarxanet.org