El Tercer Sector exigeix ​​al Govern de l’estat un pla de rescat econòmic i financer urgent per no posar en perill l’atenció a les persones més vulnerables

La Plataforma del Tercer Sector assegura que les ONGs estan al límit del col·lapse i defensa que és el moment d’incrementar el finançament perquè és quan més es necessita

La Plataforma del Tercer Sector (PTS), formada per 28.000 ONG, exigeix al Govern de l’estat espanyol l’elaboració d’un pla de rescat econòmic i financer urgent per tal de no posar en perill els més de sis milions de persones en situació de pobresa o exclusió que atenen les ONG a l’any, i que, a causa de la pandèmia de la COVID-19, han augmentat de manera exponencial.

Així ho ha manifestat el president de la Plataforma del Tercer Sector, Luciano Poyato, en una trobada amb els mitjans de comunicació on s’ha analitzat el perill que suposa per a les entitats, i la seva acció social, no dotar-les dels mitjans econòmics necessaris en el context actual de crisi social i econòmica, que requereix, més que mai, de la seva presència i intervenció.

Poyato ha assegurat que la pandèmia ha cronificat encara més les situacions de vulnerabilitat i, en aquest sentit, ha subratllat que han estat les entitats del Tercer Sector les que han desplegat tots els seus mitjans, de manera que, a parer seu, cal disposar de més recursos per poder atendre les noves demandes socials.

“És el moment d’incrementar i potenciar la nostra capacitat d’atendre les persones perquè és ara quan més ens necessiten. Ja estem treballant amb un finançament públic molt precari i fent un enorme esforç per suportar més de 43 milions d’atencions socials directes”, ha criticat Poyato, alhora que ha alertat que “el sector es troba a la vora del col·lapse intentant aturar el impacte social de la pandèmia”.

En aquest sentit, el vicepresident de Finançament i Sostenibilitat de la PTS i secretari general de Creu Roja Espanyola, Leopoldo Pérez, ha posat sobre la taula la necessitat d’executar un Pla Especial d’Emergència Financera, que contempli fórmules compensatòries de finançament per pal·liar els greus desajustos que està patint el Tercer Sector i per dotar les entitats d’una estructura futura, estable i suficient.

Finançament estable i suficient

De la mateixa manera, Pérez ha defensat la necessitat d’establir un nou model de finançament estable i suficient que doti de seguretat jurídica i econòmica a les entitats per poder donar continuïtat als programes d’atenció a les persones i que permeti actuar amb certesa i desenvolupar el treball en les millors condicions a favor de les persones més desfavorides.

Per la seva banda, el vicepresident de Polítiques Socials, Agenda 2030 i Assumptes Europeus de la PTS i president de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social a l’estat espanyol (EAPNES), Carlos Susías, ha reclamat la presència activa de les entitats del Tercer Sector d’Acció Social per a la gestació dels grans consensos nacionals de recuperació de país, per tal de no deixar ningú enrere i perquè els valors i principis socials, de la igualtat i la solidaritat s’incorporin a la nova realitat que resulti del procés de reconstrucció social i econòmica. “Sens dubte, el diàleg civil és part imprescindible de la nova governança i d’una democràcia avançada i participativa”, ha subratllat.

Campanya #TercerSectorEsencial

En relació amb això, Susías ha posat de manifest que de cara a la reconstrucció caldria reformar la Constitució per blindar els drets socials com a drets fonamentals, així com promoure el desenvolupament de lleis autonòmiques de garantia de drets i de serveis socials; eliminar el sensellarisme; posar en ple funcionament l’Estratègia Nacional de Prevenció i Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social 2019 – 2023; eliminar la bretxa digital, i protegir les persones amb discapacitat.

A més, des del Tercer Sector consideren “absolutament necessari” promoure els drets de la infància i de la gent gran, així com protegir les persones immigrants en situació irregular, augmentar els fons de cooperació al desenvolupament i aplicar de manera efectiva la perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques, entre altres actuacions.

Finalment, s’ha donat el tret de sortida a la campanya #TercerSectorEsencial, amb l’objectiu de defensar que les ONG d’Acció Social són les que, amb les seves estructures, xarxes i intervencions, estan contribuint a donar resposta a les necessitats reals dels col·lectius més vulnerables de la societat. Així, durant els pròxims dies es realitzaran diferents accions en xarxes socials per promoure la seva difusió i es treballarà la incidència política amb el mateix Govern, els partits polítics i els grups parlamentaris.

Font: Plataforma del Tercer Sector