El servei d’acompanyament emocional ‘Obro feel’ atén gairebé nou-cents joves

La conversa i el suport, via whatsapp, el presten persones voluntàries de la Fundació Ajuda i Esperança, seleccionades i formades en escolta empàtica i gestió emocional.

El xat d’acompanyament emocional ‘Obro feel’, que es vehicula per whatsapp, es va posar en marxa a finals de l’any passat. L’objectiu és prevenir i detectar problemes de salut mental entre adolescents i joves, i en sis mesos ja s’hi han adreçat uns nou-cents. El servei proporciona un espai accessible, íntim, segur i lliure de judicis, on la persona jove pot expressar obertament les seves preocupacions.

Persones voluntàries de la Fundació Ajuda i Esperança, seleccionades i formades en escolta empàtica i gestió emocional, són les que presten el servei. ‘Obro feel’ ha atès 899 persones, amb qui s’han intercanviat uns 55.000 missatges. Prop d’un 33% tenien menys de 18 anys, i el 61%, entre 18 i 35 anys. Pel que fa al gènere, sis de cada deu eren noies.

Problemes relacionals (29%), depressió (15%), ideació suïcida (7%), trastorns de la conducta alimentària (3%), altres problemes de salut mental (14%), problemes de salut física (10%), solitud no desitjada (3%) i bullyhing (2%) han estat els temes que s’hi han tractat. També, segons el balanç que ha fet la Direcció General de Joventut de Drets Socials, s’han acompanyat casos de drogoaddicció, abús i maltractament.

En vuit ocasions es van activar els serveis d’emergències. Hi ha un protocol de derivació que s’adopta davant de situacions de risc vital, quan hi ha un risc de suïcidi imminent o un suïcidi en curs, per tal de garantir la seguretat de la persona.

La Direcció General de Joventut de Drets Socials i el Departament de Salut han anunciat que, vistos els resultats de la prova pilot, el servei tindrà continuïtat.

Font: FCVS