El Rebost Solidari de Gràcia no obre al setembre per falta d’aliments

Rebost solidari Gracia

L’economat veïnal de l’entitat Gràcia Participa llança un SOS i denuncia falta de suport de les administracions.

El Rebost Solidari NO obrirà durant el mes de setembre. La manca de recursos públics i el retard en pagament de subvencions NO ens han permès comprar els aliments necessaris aquest mes”. Amb aquesta nota a les xarxes socials es va confirmar la mala notícia. Les responsables de l’economat solidari havien advertit que arribaria el moment que no podrien mantenir l’activitat.

Va obrir al gener del 2020 sota el paraigües de l’entitat Gràcia Participa i abans de l’estiu atenien unes mil cinc-centes famílies. La gran majoria derivades pels Serveis Socials. L’objectiu sempre ha estat cobrir les necessitats alimentària bàsiques de les famílies en situació de vulnerabilitat del barri a partir de donacions d’empreses i de particulars i de menjar procedent del Banc dels Aliments de Barcelona. Funciona amb voluntariat, però assenyalen que tenen despeses, tant d’infraestructura com per comprar aliments, que no poden cobrir perquè les subvencions no arriben.

“No podem continuar”

El secretari de la junta de Gràcia Participa, Josep Manel Alejandre, ho resumeix així: “Sempre hem estat sota mínims, amb recursos insuficients, però ara no podem continuar”. “El retard en el pagament de les subvencions sempre insuficients no ens han permès comprar per al setembre el menjar que necessitem per poder oferir una cistella alimentària bàsica”, indica el comunicat que han fet públic.

En la nota diuen que obriran el 4 d’octubre, però fonts de l’entitat apunten que ho faran si la situació millora. Si no arriben més recursos, avisen, no podran tornar a obrir. Per a donacions demanen que es facin a la Violeta o al Casal Cardener entre setmana o bé a Can Mussons els divendres de 19 a 21h. També és possible fer-ho al web o al compte corrent ES5921003268982200271075.

“És indignant que l’ajuntament ens delegui persones des de Serveis Socials, que ens passin la responsabilitat, i després els recursos siguin insuficients i arribin tan tard”, planteja Alejandre. El Rebost Solidari de Gràcia va passar d’atendre menys de quatre-centes persones el gener del 2020 a més de quatre mil abans de l’estiu.

Entitats com el Rebost Solidari fa mesos que avisen que la situació és insostenible, perquè mentre els augmenta la demanda de famílies sense recursos se’ls incrementen les despeses de manteniment de locals, de transport i del menjar que han de comprar.

De fet, el mateix Banc dels Aliments va explicar al març que ha hagut de reduir la quantitat de menjar que fa arribar a les entitats per falta de recursos. “Hem hagut de fer una reducció del 12% en l’entrega d’aliments i això vol dir que la xarxa d’entitats [que són les que fan de pont amb les famílies en situació vulnerable] tenen també menys capacitat de reacció”, va explicar el president de Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas.

Font: Xarxanet