El programa ‘Lligams’, que es va encetar fa dos anys, incorpora vuit noves entitats a les dotze inicials.
La Universitat de Lleida (UdL) ha incorporat al seu Programa de voluntariat Lligams, vuit noves entitats. Així, la Fundació Banc d’Aliments, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, l’Associació La Torxa, Medicus Mundi, l’Associació Reintegra, la Fundació Verge Blanca, la Fundació Bofill i Càritas Diocesana Vic, per al campus d’Igualada, es sumen a la dotzena d’associacions que hi col·laboren des que es va encetar el programa, en format pilot, ara fa dos anys.
Per aquest motiu, el rector de la UdL, Jaume Puy, i la vicerectora de Compromís social, igualtat i cooperació, Núria Camps, han rebut una representació de les entitats que han renovat la seva col·laboració i de les que s’hi han incorporat. El rector ha destacat la importància de formar, des de la Universitat, persones socialment compromeses, “sobretot gent jove” i ha agraït la col·laboració del teixit associacitiu d’àmbit social en aquesta tasca.
“El programa de voluntariat social és una eina molt important per fomentar valors entre l’estudiantat“, ha afegit Camps. “Tot i que costa, anem avançant”, ha afirmat. “Més enllà de la docència i la recerca, una de les tasques consubstancials de la universitat és ser capaços d’apropar-nos al nostre entorn en clau de compromís”, ha afegit.
Un conveni amb impacte positiu pel territori
“La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) promou el voluntariat per afavorir la transformació social per guanyar en equitat. La Universitat de Lleida és clau en aquesta estratègia en formar les persones que han de ser protagonistes actives del canvi social, sovint mitjançant el voluntariat al llarg de la seva vida, amb el consegüent impacte positiu en el territori lleidatà i en les seves entitats socials”, ha dit Ramón Farré, coordinador de la FCVS a Lleida. “Amb el conveni subscrit sembrem esperança en un futur millor i ens vinculem amb una institució fonamental per les comarques lleidatanes”, ha afegit.
Ua setantena d’alumnes de tots els centres de la UdL ha seguit o estant seguint el programa Lligams, que inclou un curs d’iniciació al voluntariat social de 12 hores impartit per la Federació Catalana del Voluntariat Social, i una acció voluntària de com a mínim 13 hores que els permet reconèixer un màxim de 3 crèdits ECTS de matèria transversal.
Els àmbits de voluntariat, on també hi poden participar professorat i personal no docent de la UdL, tenen a veure amb projectes socioeducatius amb persones en situació de risc i/o vulnerabilitat, acompanyament de persones migrades i refugiades, salut, medi ambient, benestar animal, esports, convivència, igualtat (punts lila), àmbit penitenciari, lingüístic i cultural.