El Parlament aprova impulsar la integració de l’atenció social i sanitària

Es pretén crear uns serveis d’atenció continuada on la persona sigui el centre del nou model d’atenció.

En el ple monogràfic sobre salut que va fer el Parlament la penúltima setmana de juny, s’hi va aprovar una resolució, amb el vot favorable de gairebé tots els partits, que demana un impuls definitiu a la integració de l’atenció social i sanitària, en la línia del que planteja l’informe que va presentar la Taula del Tercer Sector a l’Ateneu Barcelonès el passat 12 de maig. Aquest document es va lliurar en el dossier ‘Per una atenció integrada social i sanitària. Per un model centrat en les persones’ i la FCVS hi va participar en la seva redacció dins del grup de treball socio-sanitari de la Taula del Tercer Sector.

L’objectiu de la integració social i sanitària és prestar uns serveis d’atenció continuada que són i seran essencials per a la vida de molts catalans i catalanes, i que tots acabarem necessitant en un moment o altre. Aquests serveis d’atenció continuada necessitaran una visió integral, social i sanitària, perquè els problemes a atendre són i seran multidimensionals i complexos.

Propostes

Les propostes que va fer la Taula del Tercer Sector el mes de maig estan en sintonia amb el Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS) del Govern, creat el 25 de febrer de 2014, però alhora van més enllà en diversos aspectes concrets. Aquests són alguns dels punts més rellevants:

  • La persona ha de ser el centre d’aquest nou model d’atenció, la qual haurà de comptar amb el dret d’elecció entre una oferta àmplia de serveis.
  • La cobertura dels serveis socials i dels sanitaris haurà d’esdevenir més equitativa en tots els aspectes.
  • El nou model haurà de tenir una porta d’entrada única, de manera que tant si la persona hi accedeix des dels serveis socials com des dels sanitaris tingui un sol procés de valoració de necessitats, i se li oferixi i tramiti la mateixa cartera de serveis.
  • La figura del gestor o gestora de cas l’assumiran tant professionals de serveis socials com de sanitat.

Font: Tercersector.cat