Els Premis Solidaris ONCE Catalunya tenen la finalitat de reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització, l’autonomia personal i l’accessibilitat universal.
Els premiats per ONCE Catalunya destaquen per la seva sensibilitat social, la seva llarga trajectòria i la dedicació en pro dels drets socials de les persones en situació de vulnerabilitat. Rebran l’obra escultòrica SOLIDARIS, en un acte que tindrà lloc dimarts 11 de juny a les 18 h al Teatre Municipal de Girona.
“Aquests guardons premien la solidaritat que tenim la sort de rebre a diari a Catalunya i que ens permet fer la nostra tasca social. Els Premis Solidaris ONCE Catalunya donen visibilitat a persones i iniciatives que moltes vegades són invisibles“, explica el president dels Premis Solidaris ONCE Catalunya i també president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, David Bernardo.
“Ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen. Fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que amb esforç i constància hi ha realitats que es poden canviar“, destaca el delegat de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí.
Els Premis Solidaris ONCE Catalunya es celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, el Pare Manel, i la Fundació Vicente Ferrer.
A la Institució, Organització, Entitat, ONG: El Lloc de la Dona-Germanes Oblates
Pel treball de prevenció, atenció, formació i inserció laboral que permeten empoderar i normalitzar les vides de moltes de les dones que exerceixen prostitució als carrers. A Barcelona, l’entitat realitza des de 1984 -aquest any és el seu 40è aniversari- un treball socioeducatiu al Raval amb les dones que exerceixen la prostitució. L’any 1996 s’inaugurà el centre El Lloc de la Dona, de la Congregació de Les Germanes Oblates, situat al cor del barri, amb instal·lacions pròpies. L’entitat té com a finalitat combatre la situació d’exclusió social que viuen moltes de les dones que exerceixen prostitució als carrers de Barcelona, fonamentalment a Ciutat Vella, mitjançant activitats de prevenció, atenció, formació i inserció laboral que permetin empoderar-les, normalitzar les seves vides i dotar-les d’una major autonomia i independència en tots els àmbits de la seva vida.
En base a la trajectòria de la Congregació de Les Germanes Oblates, destaca la coordinació i el treball en xarxa que es fa amb altres institucions i entitats. Un altre punt fort són les activitats de sensibilització social sobre la prostitució i la tracta, com les col·laboracions amb instituts.
Al Programa, article o projecte de comunicació: Programa ‘La Porteria’ (Betevé)
Per la inclusió i la igualtat d’oportunitats en una televisió pública i la normalització d’un tertulià amb discapacitat intel·lectual, Cristian Garcia. ‘La Porteria’, programa d’actualitat i tertúlia sobre futbol de Betevé, aposta per la inclusió i la igualtat d’oportunitats en una televisió pública. Des de 2019 compta amb la participació normalitzada d’un tertulià amb discapacitat intel·lectual, Cristian Garcia Montalvo, que també és presentador de TEB Vist. Cristian comparteix taula tots els dijous entre les 14.25 i les 15.25 hores, al costat d’altres persones expertes en futbol. Aporta un gran valor pels seus coneixements futbolístics, fins al punt que compta amb una secció pròpia: la Cristianpèdia, on cada programa recorda un antic partit del Barça, el resultat i els golejadors. Cristian, en cap cas, és presentat com una persona amb discapacitat intel·lectual, sinó que se’l valora pels seus coneixements.
A la Persona Física: Juan Carlos Unzué
Per divulgar la seva malaltia i lluitar per aconseguir drets, ajudes i investigació per als seus companys d’equip, altres 4.000 pacients d’ELA a tot l’Estat. Va anunciar que té l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica), de la qual va ser diagnosticat al juliol de 2019. Va ser porter de l’Osasuna, FC Barcelona, Sevilla, Tenerife i Oviedo, preparador de porters al Barça, assistent de Luis Enrique a Vigo i Barcelona i primer entrenador a Numància, Racing, Celta i Girona. Divulga la seva malaltia per aconseguir drets, ajudes i investigació per als seus companys d’equip, altres 4.000 pacients d’ELA a Espanya.
A l’Empresa: Topromi
Per facilitar l’ocupació i integració de persones en risc d’exclusió social. La Fundació Topromi, entitat de la Fundació Catalunya La Pedrera, crea l’empresa d’Inserció Topromi per a facilitar l’ocupació de persones en risc d’exclusió social, donant un pas més per a complir amb la seva missió de promoure la integració social i laboral de persones en situació de vulnerabilitat social. Topromi treballa principalment en quatre serveis: obrador d’envasat de fruita seca ecològica; digitalització documental; manipulats industrials i serveis a les empreses. Qualsevol empresa o entitat que tingui una necessitat de personal per algunes feines concretes pot recórrer a l’empresa d’inserció.
A l’estament de l’Administració Pública: Ajuntament d’Altafulla
Pel seu programa d’acollida a Joves migrants sols. Els menors no acompanyats viuen a l’alberg d’Altafulla des del desembre del 2023. Es destaquen els bons resultats del pla d’acollida de la vintena de joves migrants que tot just acaben de rebre el Certificat de Primera Acollida després d’un programa formatiu de 150 hores, un exemple d’integració.
El jurat ha estat format enguany per David Bernardo, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya; Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya; Bárbara Palau, consellera general de l’ONCE; Manel Eiximeno, director del CRE ONCE Barcelona; Lluís Torrens, secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat; Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Mercè Batlle, presidenta del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat), i representants de mitjans de comunicació.
Font: ONCE Catalunya