Situa les polítiques públiques d’inclusió i cohesió social en un lloc prioritari en l’agenda, i permet avançar per garantir i defensar els drets de tota la ciutadania
La Plataforma del Tercer Sector (PTS) i el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 han signat el passat 1 de juliol un acord marc que recull reivindicacions històriques de les entitats socials. La signatura d’aquest acord situa les polítiques públiques d’inclusió i cohesió social en un lloc prioritari en l’agenda, i permet avançar en l’objectiu del Tercer Sector per garantir i defensar els drets de tota la ciutadania.
Es tracta “d’un acord històric i més necessari que mai“, com ha afirmat el president de la Plataforma del Tercer Sector, Luciano Poyato durant la seva intervenció a la seu del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. “Una reclamació que per fi es veu resposta, que demostra el caràcter essencial de les entitats i organitzacions del Tercer Sector que cada dia treballem per garantir els drets de tota la ciutadania”, ha assegurat Poyato.
Tres elements claus
L’acord de col·laboració aborda tres elements fonamentals per al Tercer Sector. En primer lloc, reforça les lleres d’interlocució amb el Govern de l’Estat per mantenir “una col·laboració real i autèntica amb els responsables polítics, basada en la transparència i la cooperació” com ha destacat el president de la PTS. El text també millora i avança en un finançament estable i segura de les entitats de Tercer Sector. “Un aspecte fonamental que ofereix la necessària seguretat per seguir progressant en la construcció d’una societat democràtica avançada”. Finalment, l’acord també recull el compromís per completar el desenvolupament pendent de la Llei del Tercer Sector d’Acció Social i d’altres iniciatives normatives que l’afecten.
Durant l’acte de la signatura, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha valorat la feina feta pel Tercer Sector durant la pandèmia “arribant allà on les administracions públiques no han estat capaços d’arribar“. Així mateix, Belarra ha afirmat que l’acord assolit permetrà establir una “relació de treball permanent i conjunta en els objectius i també amb estabilitat en el finançament” i suposa un pas important “perquè tinguem un país més just, més sostenible i que compleixi amb l’Agenda 2030”.
Aquest acord s’ha aconseguit en un context tremendament complex, marcat per la pandèmia i per la crisi social i econòmica generades per aquesta. Com ha assenyalat Luciano Poyato, un temps “en què les entitats de Tercer Sector hem hagut de redoblar els nostres esforços i els nostres recursos per arribar on no arribaven les institucions”. Com ha finalitzat Poyato, “aquest és un acord històric que demostra que el Tercer Sector és un actor important i imprescindible”.
Durant l’acte també ha estat present el secretari d’Estat de Drets Socials, Ignacio Álvarez. Per part de la Plataforma del Tercer Sector han participat Carles Susías, vicepresident de Polítiques Socials, Agenda 2030 i Assumptes Europeus; Natalia Peiró, vicepresidenta d’Impacte Social i Cohesió Interna; Leopoldo Pérez, vicepresident de Finançament i Sostenibilitat i Rafael de Lorenzo, secretari general de la Plataforma del Tercer Sector.
Font: Plataforma Tercer Sector