El Food Relations 2021 aterra a Barcelona i obre inscripcions

Busca incloure social i laboralment a dones migrades a través de la cuina i coincideix amb l’any en què Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible

El projecte Food Relations arriba en la seva tercera edició al barri de Sants, amb el suport del programa Impulsem el que fas de l’Ajuntament de Barcelona. Impulsat per l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD, en col·laboració amb la Fundació Espigoladors, arriba a la ciutat de Barcelona després d’haver estat implementat a Milà, Tessalònica, Freiburg, Hospitalet de Llobregat i El Prat de Llobregat.

Es tracta d’una iniciativa europea amb enfoc feminista que neix el 2018 i crea espais de participació social, interculturals i d’inclusió de dones migrants a través de l’alimentació.

Amb la creació d’un Menú Fusió Intercultural saludable, d’aprofitament, de baix cost i responsable, busca apoderar i promoure l’activació sociolaboral de dones de diferents herències culturals que es troben a l’atur i en situació de vulnerabilitat, des del punt de vista social, econòmic i ambiental. 

En aquesta tercera edició, que durarà fins al desembre del 2021, el projecte oferirà les següents activitats a 15 dones de diferents orígens

  • Formació Cuina Intercultural Comunitària d’aprofitament a càrrec d’Espigoladors. Com a resultat s’obtindran dos Menú Fusió Intercultural.
  • Itineraris individuals d’orientació i acompanyament a la recerca de feina o a l’activació sociolaboral a càrrec d’ABD.
  • Formació en ESS, emprenedoria col·lectiva i storytelling del Menú, a càrrec d’ABD.
  • Activitats de formació prelaboral grupal segons necessitats (alfabetització digital enfocada a la inserció laboral, càpsules formatives de millora de l’ocupabilitat, dinàmiques d’autoconeixement, etc.), a càrrec d’ABD.
  • Presentació del Menú Fusió: Si és possible i segur, s’organitzarà un acte per presentar els Menú Fusió i poder-lo degustar.  
  • Organització i participació en activitats comunitàries que, a banda de promoure el diàleg intercultural, serveixin d’experiència prelaboral pel grup de participants. 

Inscripcions obertes

L’equip del Food Relations cerca 15 dones migrants que tinguin disponibilitat i interès per incorporar-se al programa. Es valorarà que puguin dedicar una mitjana de 5 hores setmanals al projecte, que tinguin coneixements bàsics/interés en la cuina, que es puguin comunicar en castellà o català (encara que tinguin nivells molt bàsics) i sigui quina sigui la seva situació administrativa. 

El procés de selecció de les dones participants es farà aquest mes de març per començar l’acompanyament i la formació a l’abril.

Per inscriure’s al programa, s’ha de fer arribar el formulari d’Autocandidatura omplert abans del 31 de març a l’adreça foodrelations@abd-ong.org

Resposta a la feminització de la pobresa i augment del racisme i la xenofòbia

El Food Relations sorgeix per donar resposta als embats racistes i xenòfobs que la població migrant pateix a nivell europeu, a la manca de sensibilitat i responsabilitat de les institucions respecte la protecció de les persones migrades i/o refugiades, però també per recuperar totes les voluntats que volen canalitzar ajuda i solidaritat cap aquests col·lectius.

Així, la cuina es presenta com una eina clau per afavorir el procés de diàleg intercultural, ja que és una necessitat humana, i al mateix temps, una oportunitat d’intercanvi i (re)coneixement de cultures i tradicions i d’inserció laboral

El projecte també vol contribuir a reduir la feminització de la pobresa. Els processos de precarització i d’empobriment afecten especialment les dones: entre la població empobrida cada cop hi ha una major proporció de dones, i sobretot  migrades, i/o de classe treballadora, que a més troben al capdavant de nuclis familiars. Adreçar les dinàmiques que caracteritzen el mercat laboral, creuades per una forta càrrega de gènere (però també d’origen geogràfic i de classe) és, per tant, primordial. 

Enguany, el projecte coincideix amb la capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 que ostenta Barcelona.

El Food Relations pretén contribuir especialment a un dels objectius principals d’aquesta estratègia: lluitar per fomentar dietes saludables facilitant l’accés a l’alimentació i combatent les desigualtats socials, alhora que es promouen els coneixements culinaris tradicionals i és (re)coneix i celebra la diversitat de cultures que enriqueixen el nostre territori