El Festival Sacseig pren els escenaris per qüestionar els models socials

Festival Sacseig

Persones en situació de vulnerabilitat, l’Obra Social de Sant Joan de Déu i l’entitat de les arts escèniques uTOpia Barcelona promouen el nou festival.

“El Festival Sacseig ha nascut amb una clara vocació de ‘sacsejar’, de remoure, de fer pensar i reflexionar sobre quines són les estructures establertes i sobre com ens afecten”. Ho explica el director de l’Obra Social de Sant Joan de Déu i director del Festival SacseigOriol Bota. Aquest divendres,12 de maig, es pot veure què significa aquest “sacsejar” amb les obres ‘Germinare’, ‘Felicità’ i ‘Siyahamba’, a les 20 h, al Teatre Can Felipa, a la plaça Josep Mª Huertas Claveria, a Barcelona.

‘Siyahamba’ és una obra de la companyia Frec a Frec, construïda amb persones refugiades per reflexionar sobre el que fan, pensen, senten i el que els agradaria que passés. Mentre que les companyies Ales de Teatre i Crisàlida, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, representaran la performance ‘Felicità’ i un tastet de l’obra ‘Germinare’. Aquesta triple proposta arriba després que ‘La revolta escènica del liti’, que va obrir el festival dijous, fes un ple total. Tota la programació es pot consultar al web del Festival Sacseig.

“El Festival Sacseig és una nova proposta cultural que té l’objectiu de fer visibles vulnerabilitats i desigualtats socials a través de les arts escèniques”, resumeix Bota. I hi afegeix: “Pretén democratitzar la cultura, perquè la cultura i l’art ens pertany a tots i a totes, i que vol remoure tots els agents socials per tal de transformar allò que ens envolta”.

Processos comunitaris de cohesió

Per fer-ho s’han aliat l’Obra Social de Sant Joan de Déu, que acompanya persones en situació de vulnerabilitat, i uTOpia Barcelona, una entitat de les arts escèniques que té l’objectiu de tirar endavant processos comunitaris de cohesió i canvi social a partir de la pràctica del teatre de l’oprimit i de les oprimides.

Des de Sant Joan de Déu expliquen que feia temps que volien generar un espai com aquest. “Ens agrada pensar en gran i treballar amb la ferma convicció que un món millor és possible. Un món més just, més hospitalari i que generi oportunitats per a tothom. En aquest sentit, a molts dels nostres centres treballem amb les arts escèniques com a motor de canvi i d’empoderament de les persones que atenem”, indica el director.

El festival es tancarà diumenge, 14 de maig, amb una jornada comunitària que tindrà lloc a La Model, a Barcelona, amb un tast de moltes companyies i molts espectacles en aquesta línia d’interrogar sobre la societat. “Al Festival Sacseig volem que passin moltes coses -insisteix Bota-, volem sacsejar i reflexionar, però també ens volem emocionar i divertir i això és el que passarà aquests quatre dies de festival”.

Font: Xarxanet