La segona edició del certamen de curtmetratges juvenil obre inscripcions a totes les escoles de la província de Barcelona fins al 28 de febrer.
Un film de màxim 10 minuts sobre el que pugui suggerir el concepte ‘ment desperta’. Aquest és l’objectiu del II Concurs de Cinema ‘Ments Despertes’, una edició oberta a l’alumnat de totes les escoles de la província de Barcelona per trencar amb els estereotips entre joves, com els que giren al voltant de la salut mental.
Alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius podran participar en uns premis que neixen del Grup Som Via, una entitat sense ànim de lucre amb més de 20 anys de vida compromesa amb les persones en situació de risc o exclusió social. ‘Una ment creativa és una ment desperta’, aquest és l’eslògan que han triat des de l’entitat per promocionar el concurs entre els i les joves. L’any passat van aconseguir arribar a 1.148 alumnes.
Com a novetat, les inscripcions estaran obertes fins al 28 de febrer i es valorarà la creativitat en la plasmació visual del concepte, el missatge educatiu del film i l’originalitat en les imatges. L’acte de lliurament dels premis es farà el 23 de maig de 2019 a l’Auditori Mediapro amb la projecció pública de les obres seleccionades.
Per avaluar les propostes que s’hi presentin, la segona edició compta amb professionals i representants de la Corporació Catalana d’Audiovisuals de Catalunya, del Grup Som Via, del sector de la salut mental, de l’Acadèmia Europea de Cine, de Mediapro, del Programa Ments Despertes, del Departament d’Educació i un actor o actriu reconegut de l’escena mediàtica.
Només es podrà presentar una filmació per curs, i en els casos dels cursos on hi hagi diferents grups (A, B o C), se’n podrà presentar una per grup. Quedaran excloses aquelles obres que s’hagin presentat a convocatòries anteriors i que continguin continguts racistes, sexistes o violents.
Què és el Programa Ments Despertes?
El Programa Ments Despertes, que dona nom al concurs de cinema, és un itinerari formatiu de Som Via conduït per persones afectades per malalties mentals. L’objectiu del programa, a banda de crear participació comunitària amb escoles i promocionar hàbits saludables, és trencar els estereotips al voltant de la malaltia mental entre l’alumnat jove.
En aquest sentit, els centres educatius acullen una xerrada a càrrec d’una persona afectada per una malaltia mental i també es fan altres accions com visites organitzades, un cicle formatiu per a persones interessades a formar-se, etc.
Font: Xarxanet.org