El Casal dels Infants desplega kits d’emergència i educatius per a infants i famílies en situacions de vulnerabilitat greus

L’entitat també ha començat el repartiment de kits educatius com a suport per als processos d’aprenentatge i formatius d’infants i adolescents.

Després de tres setmanes de confinament, i davant una situació en què les necessitats bàsiques de moltes famílies encara no s’han cobert, el Casal dels Infants ha començat a desplegar kits d’emergència per a famílies que participen en l’associació i que es troben en una situació de vulnerabilitat més greu. L’entitat també ha començat el repartiment de kits educatius com a suport per als processos d’aprenentatge i formatius d’infants i adolescents.

La directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, ha destacat que aquestes mesures responen a les necessitats detectades amb l’acompanyament telefònic constant que l’associació manté amb 2.575 infants, joves i famílies que habitualment hi participen: «Amb el confinament les situacions de vulnerabilitat de moltes famílies amb infants a càrrec es fan més evidents que mai i s’agreugen. El moment és d’emergència i cal fer-hi front amb tots els recursos possibles, fent prevaler els drets de tots els infants».

Balaguer ha subratllat que aquestes necessitats són la conseqüència de les desigualtats que el sistema arrossega i que calen mesures a mitjà i llarg termini per fer-hi front: «Ara mateix tenim tancats dins les cases problemes de subsistència que ja existien, que s’han agreujat i que no desapareixeran un cop sortim al carrer, si no s’apliquen canvis socials estructurals.»

Els kits d’emergència que l’entitat està desplegant consisteixen en una prestació econòmica amb fons de l’associació perquè les famílies que més ho necessitin facin front a necessitats alimentàries no cobertes. L’ajut és d’un import mitjà de 140 euros setmanals per a una família de 4 membres, però s’ajusta a les característiques i la situació de cada família. Es realitza un seguiment acurat dels casos per gestionar respostes d’urgència amb els serveis socials i un pla de seguiment intensiu per evitar que s’agreugi la situació de risc.

En aquest sentit, malgrat que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha creat targetes moneder per suplir la prestació de les beques menjador, unes targetes que han de repartir els Ajuntaments i els Consells Comarcals, hi ha famílies que encara no les han rebut. «Tot i que la situació és complexa i el procés de repartiment no és senzill, cal que les administracions públiques ofereixin respostes més àgils, quan es tracta de garantir drets bàsics d’infants en situació de vulnerabilitat», ha valorat Balaguer.

Per poder mantenir l’acompanyament quotidià de l’equip educatiu de l’entitat a infants, joves i famílies i respondre a les situacions de risc amb kits d’emergència, Balaguer ha demanat el suport de la ciutadania: «Malgrat les dificultats, estem veient que sumar esforços entre tots i totes és més necessari que mai. Fem una crida per aconseguir donatius i seguir fent costat els infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat».

Els kits educatius inclouen materials per a activitats d’aprenentatge (llapis, gomes, colors, fulls, llibretes i estris per a manualitats), així com jocs i joguines. D’altra banda, gràcies a un donatiu d’Amazon, el Casal dels Infants distribuirà 65 tauletes entre aquells infants i adolescents que participen en l’associació i les necessiten per seguir el curs escolar o altres processos formatius. L’entitat busca aliances amb altres empreses per comptar amb més dispositius que permetin a més nois i noies estar connectats.

Font: Xarxanet.org