El Casal dels Infants amplia les seves activitats d’estiu i fa una crida a la ciutadania a donar-hi suport

L’entitat oferirà activitats educatives i de lleure a 1.600 nois i noies al juliol i l’agost

El Casal dels Infants ha iniciat aquest dilluns les seves activitats d’estiu, amb les quals garantirà espais de lleure educatiu gratuïts a 1.600 infants, adolescents i joves fins al 27 d’agost. L’associació, que ha ampliat la seva oferta d’activitats respecte a estius anteriors, ha llançat una crida a la ciutadania, sota el lema ‘Necessitem un gran estiu‘, per aconseguir donatius que garanteixin aquest acompanyament.

Rosa Balaguer, directora general de l’entitat, ha valorat la necessitat que tothom qui pugui hi col·labori per fer possible unes vacances on cap infant es quedi enrere: “En l’últim any moltes famílies han perdut la seva font d’ingressos i s’han trobat en una situació de vulnerabilitat límit. Els seus infants han estat els primers a patir-ne les conseqüències, i ara és clau que puguin viure un gran estiu per desconnectar, reforçar el que han après a l’escola, gaudir i agafar aire”.

Les activitats consistiran en casals d’estiu, colònies, campaments per a adolescents i camps de treball per a joves majors de 16 anys. Es tracta de nois i noies que majoritàriament ja participaven en els diversos serveis de l’entitat durant el curs, als barris del Raval i el Besòs i el Maresme (Barcelona); Llefià i Sant Roc (Badalona); Santa Rosa, Raval i Fondo (Santa Coloma de Gramenet); la Mina i el Besòs (Sant Adrià de Besòs) i el municipi de Salt. Les inscripcions són de mitjana per a quatre setmanes, però hi ha infants que en participaran més temps, quan les seves necessitats i les de les seves famílies ho requereixin.

A tall d’exemple, un donatiu de 50 euros garantirà que un infant compti amb un kit de material educatiu durant tot l’estiu mentre fa les activitats al Casal dels Infants. Amb una aportació de 120 euros, un nen o nena realitzarà una setmana de casal d’estiu amb l’àpat del dinar inclòs, i amb 300 euros podrà marxar de colònies durant 5 dies. Els donatius es poden fer a través de la web de l’entitat.

Un nou casal d’estiu i un segon camp de treball

Pel que fa a l’ampliació de les activitats, d’una banda l’associació ofereix per primera vegada un casal d’estiu al barri del Sant Crist de Badalona, a les instal·lacions de l’Escola Joan Llongueras, on hi participaran 40 infants durant el juliol.

D’altra banda, també serà la primera edició d’un nou camp de treball per a joves al poble d’Escaló, al Pallars Sobirà, en col·laboració amb l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu. Els nois i noies ajudaran la brigada municipal en tasques d’adequació d’espais, principalment camins, com ara el de l’accés al monestir romànic de Sant Pere del Burgal.

Aquest camp de treball se suma al que l’entitat ja organitza des de fa anys al poble de Tavascan del municipi de Lladorre, també al Pallars Sobirà. La col·laboració amb la brigada municipal consistirà en aquest cas en desbrossar boscos i camins, així com altres tasques comunitàries. A Tavascan també s’hi faran campaments amb adolescents, que juntament amb els i les joves del camp de treball acamparan al càmping Bordes de Graus.

Tant en els campaments com en els camps de treball, vuit joves majors d’edat participants del Casal dels Infants faran de voluntaris i voluntàries, assumint tasques de la logística i de suport als educadors i educadores.

Descobertes, reforç escolar i cobertura de l’alimentació

Les activitats d’estiu del Casal dels Infants permetran als nois i noies que hi participen sortir del seu entorn urbà i gaudir d’experiències que habitualment no tenen a l’abast. “Cada any ens trobem amb joves que per primera vegada dormen en una tenda de campanya o es banyen al riu. És una experiència de descoberta que els queda marcada”, explica Balaguer. Tot plegat tindrà lloc en una vintena de municipis de 12 comarques catalanes.

Un altre dels eixos de treball de l’associació serà garantir estones de reforç educatiu als nois i noies, perquè comencin el curs escolar vinent amb garanties d’èxit. “Durant el confinament, les desigualtats educatives van créixer. Molts pares i mares no tenien prou competències per ajudar els seus infants en les tasques de l’escola, i també hi hem de sumar els efectes de la bretxa digital. Per tot plegat, aquest curs hem intensificat el reforç educatiu, i també ho farem durant l’estiu”, afegeix la directora de l’entitat. En aquesta línia, el servei CatEstiu, que té lloc al barri del Raval de Barcelona, es centrarà en el reforç de la llengua catalana i altres competències instrumentals bàsiques durant el mes de juliol.

Finalment, l’entitat contribueix a garantir una alimentació adequada als infants, adolescents i joves que hi participen al juliol i l’agost. En els casals d’estiu se’ls oferirà el dinar, i quan siguin de colònies, campaments o camps de treball rebran tots els àpats del dia. Així mateix, també mantindrà actives prestacions d’emergència per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques a les famílies en una situació de vulnerabilitat més greu, com ve fent des de l’inici de la pandèmia.

Font: Casal dels Infants