Les empreses que col·laborin amb la campanya ‘Recuperem i transformem aliments en àpats’ faran tangible la seva RSE i sostenibilitat, donaran resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i ajudaran a l’alimentació saludable de les 130.000 persones beneficiàries del Banc dels Aliments.
El Banc dels Aliments té en marxa una campanya que crida les empreses a lluitar contra el malbaratament alimentari i les anima a sumar-se als objectius de sostenibilitat i solidaritat. El 60% de les 18.300 tones d’aliments que el Banc dels Aliments de Barcelona va distribuir el 2023 van ser aliments recuperats.
‘Recuperem i transformem aliments en àpats’ posa en valor la tasca del Banc dels Aliments en la lluita contra el malbaratament alimentari des de fa més de 35 anys i que actualment col·labora per cobrir les necessitats bàsiques alimentàries de 130.000 persones. El problema del malbaratament es un repte que, diuen des de l’entitat, requereix la implicació de tots els agents de la cadena agroalimentaria, també de les llars. Es calcula que cada persona malbarata 61 quilos d’aliments a l’any. Aquesta xifra no només te un impacte econòmic, sinó també un impacte ambiental, perquè aquests 61 quilos d’aliments corresponen a 118 quilos de CO2 que contaminen l’entorn.
Recuperar-transformar-donar
La recuperació d’aliments que, des de fa mes de 35 anys, realitza el Banc dels Aliments el posiciona com un agent actiu en la lluita contra el malbaratament. Ho fa des de diversos programes de distribució, recuperació i transformació:
- Apats: fa possibles 100.000 apats al mes per a menjadors socials i entitats.
- Transformació d’excedents agrícoles en liquats, pures infantils i conserves.
- Excedents de productors: reaprofita els productes retirats del mercat (per sobreproducció).
- Foodback. Al centre d’aprofitament alimentari de Mercabarna es recuperen mes de 800 mil quilos a l’any de fruites i verdures, uns aliments que són reaprofitables per al consum humà.
- Minves als supermercats. Col·labora de forma habitual amb les cadene de distribució d’aliments per recuperar i distribuir aquells aliments que no comercialitzen, però que encara són aptes per al consum. L’any passat van ser 4 milions de kg d’aliments.
- lndustria alimentaria. Gestiona cada any mes de 10 milions de quilos d’aliments envasats, frescos o congelats que no es poden vendre, però que són perfectament comestibles.
- Restauració, fires i esdeveniments, com ha estat el cas de les darreres edicions de les fires Alimentaria o Seafood Expo Global, on ha recollit 27.000 kg i 10.700 kg d’aliments recuperats i no servits en els restaurants.
Ara, amb la campanya ‘Recuperem i transformem aliments en apats’, el Banc dels Aliments de Barcelona cerca la col·laboració de les empreses, per tal de mantenir la seva tasca, així com els seus programes de reaprofitament alimentari. A més a més, les empreses que hi col·laborin estaran treballant en línia amb l’objectiu d’atendre persones vulnerables i d’aconseguir el total aprofitament dels aliments.
Les empreses que vulguin col·laborar amb el Banc dels Aliments de Barcelona poden participar-hi fent una aportació econòmica al web o a través de l’organització d’iniciatives solidàries amb clients i clientes o amb les persones que hi treballen, per tal d’aconseguir fons.
Font: Banc dels Aliments
.