El Banc dels Aliments alerta d’un augment del 40% de persones sol·licitants a Lleida

L’entitat lleidatana afirma que la situació els preocupa i que el nombre de persones usuàries podria arribar enguany a les 30.000.

El Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida ha alertat d’un augment del 40% en les persones sol·licitants de menjar des de l’inici de la pandèmia. Si agafem les dades del 2019, l’entitat lleidatana va atendre 23.550 persones usuàries. En aquesta línia, les seves previsions no fan més que augurar un escenari pitjor que el de l’any passat. Segons el Banc dels Aliments, aquesta xifra podria incrementar-se fins a les 30.000 persones durant el 2020.

Des del mes d’abril, moment on es va registrar el pic de la primera onada de la pandèmia de la Covid-19, l’entitat de Lleida va haver d’incrementar en un 30% la quantitat d’aliment repartits. El president de l’entitat, Antoni Fo, s’ha mostrat preocupat davant aquest increment i ha indicat que la capacitat del Banc per cobrir l’actual demanda vindrà condicionada per l’evolució del virus durant el darrer trimestre de l’any.

Actualment han calculat que necessitaran mil tones d’aliments per cobrir les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat de Lleida que sol·licitin l’ajut en els propers sis mesos. L’entitat ha detectat un canvi en el perfil de persones usuàries que han recorregut al servei d’aliments des del mes d’abril fins al setembre.

Prèviament a la pandèmia, agafant el mes de març com a referència, l’entitat atenia sobretot a persones en situació de precarietat laboral arran de la crisi econòmica del 2008. Les noves persones ateses són aquelles que han perdut la feina durant la pandèmia, sobretot degut a la gran repercussió que ha patit el sector de l’hostaleria.

Antoni Fo ha remarcat sobre l’Ingrés Mínim Vital que semblava una bona solució que podria salvar a moltes persones però a l’hora de la veritat no s’ha notat aquest canvi cap a positiu. El president de l’entitat ha volgut destacar que l’entitat està preparada per assumir la demanda actual, a l’espera de com evolucioni el virus a les comarques de Lleida.

Rècord de solidaritat d’aliments a Lleida

El Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida va distribuir 1.812 tones de menjar l’any 2019, arribant al seu rècord, ja que durant cap altre any han assolit aquesta xifra. La gran majoria de productes que van donar eren excedents alimentaris provinents de donacions de particulars i d’empreses.

En termes comparatius, es tracta de 100.000kg més que durant l’any 2018. Tots els productes es van repartir entre 74 entitats i el 55% van provenir de la recuperació d’excedents alimentaris de supermercats, de la indústria alimentària i de la pagesia.

Un 22% dels productes van provenir de donacions particulars, com les de la campanya del Gran Recapte i un 23% de les ajudes de la Unió Europea. En total, el nombre de persones usuàries ateses durant l’any 2019 va ser de 1.000 menys que l’any anterior.

Font: Xarxanet.org