El Banc de Sang reclama no abaixar el ritme de donacions aquest final d’estiu pandèmic

Banc de Sang i Teixits

Més de 27.000 persones han donat sang entre juliol i agost, però cada dia queden cites disponibles arreu de Catalunya. Caldria que cada dia hi hagués entre vuit-centes i mil donacions per poder atendre les necessitats dels centres hospitalaris.

Malgrat la calor i la Covid-19, el Banc de Sang i Teixits insisteix en la necessitat de no abaixar el ritme de les donacions en el que encara queda d’estiu. Es considera que la normalitat d’hàbits de la població no arriba fins cap a l’octubre i, per tant, es reitera la crida a reservar hora per donar sang, tant el que queda d’agost com durant el setembre, i així evitar que els centres hospitalaris pateixin si tenen poques reserves de sang.

Des de principis de juliol, 27.000 persones s’han acostat a un dels espais habilitats per donar-ne i han permès que els tractaments necessaris dels malalts hospitalitzats s’hagin fet amb tranquil·litat. Les plaquetes, per exemple, tenen una vida de com a màxim cinc dies i són imprescindibles per a alguns tractaments de càncer. Com que no es poden guardar ni congelar, són necessàries donacions diàries.

Tant les onades de calor, que redueixen la mobilitat i l’activitat de la majoria de població, com els contagis per la Covid-19 provoquen que moltes cites de les campanyes de donació quedin disponibles.

Cal reservar hora

Hi ha espais habilitats per donar sang en els dotze grans hospitals catalans i, a més, es fan campanyes itinerants. El calendari de recollides s’actualitza constantment al web donarsang.gencat.cat. El responsable de comunicació de l’entitat, Manel Gastó, recorda que per a un millor funcionament i, sobretot per evitar cues i esperes, és recomanable reservar hora a través del mateix web.

El Banc de Sang i Teixits ja va alertar que encarava l’estiu amb una davallada del 15% de donacions a causa de la pandèmia i va fer un crit d’alerta perquè les vacances no ho agreugessin encara més. “Cada any reforcem la crida a l’estiu i aquest cop vam triar el lema ‘Viu i fes viure’ i el resultat és positiu”, explica Gastó.

A causa de les vacances i de l’alteració de les rutines, es calcula que les donacions poden arribar a baixar fins a un 30% durant l’època estival. “Els dies de molta calor d’aquest agost han caigut fins a la meitat -indica el portaveu-, però malgrat les altes temperatures i la pandèmia no és dels estius més complicats”. Perquè s’entengui, explica que la majoria de dies hi ha hagut reserva de sang per a vuit dies, que està bé, tot i que la situació ideal seria per a deu dies.

“Hi ha hagut estius que s’ha patit molt i aquest encara no podem abaixar la guàrdia. A Barcelona, per exemple, fins passades les Festes de la Mercè no es considera que tornin les rutines normalitzades”, assegura.

Gastó insisteix en la necessitat que els i les donants reservin cita, també reitera que en els punts habilitats es compleixen totes les normes de seguretat anticovid, tant de distàncies i d’evitar acumulacions de gent com de neteja d’espais, i recorda que la vacuna per la Covid-19 no impedeix donar sang. Només en el cas que la vacuna sigui recent i la persona tingui algunes molèsties, se li demanarà que s’esperi quinze dies.

Bossa de roba i llistat a Spotify

Com a agraíment, les i els donants reben una bossa de roba amb el lema ‘Viu i fes viure’ i també un quadern d’activitats relacionades amb la donació. A més, s’ha elaborat una llista a Spotify amb tot de cançons per escoltar durant els quinze minuts que dura una donació, i també un vídeo animant a participar en la campanya.

Durant la primera meitat de l’any unes 130.000 persones ja havien donat sang, un 5% més que durant el mateix període del 2019. El Banc de Sang i Teixits ha fet crides per donar plasma a pacients que hagin passat recentment la Covid-19 per aprofitar els anticossos per les persones actualment infectades.

Pot ser donant tothom que tingui bona salut, tingui entre divuit i setanta anys i pesi com a mínim cinquanta quilos. No ho poden fer les dones que estan embarassades.

Font: Xarxanet