El 82% de les entitats federades segueixen actives durant el confinament

La FCVS ha publicat els resultats de l’enquesta ‘Les entitats de voluntariat davant la crisi de la COVID-19’ que ha comptat amb les respostes de 112 entitats

Davant la situació d’emergència actual, un 82% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han pogut continuar amb la seva activitat. Aquesta és una de les conclusions que es desprenen dels resultats de l’enquesta ‘Les entitats de voluntariat davant la crisi de la COVID-19’ on hi ha participat 112 entitats federades.

El document també destaca que un 33% de les entitats han pogut continuar obertes, assumint el pes de l’emergència sanitària. Tot i que el 49% de les entitats ha hagut de tancar la seu física, el 75% d’aquestes ha pogut mantenir algun tipus d’activitat com el funcionament administratiu, el suport als socis o usuaris, el treball dels procediments interns de l’entitat o l’oferta de noves fórmules de participació del seu voluntariat. Únicament un 18% de les entitats no mostren cap activitat i se senten completament paralitzades.

De les entitats que han hagut de tancar la seu, un 25% veuen la situació com una oportunitat per innovar i millorar les seves accions i un 45% mostra molta incertesa i temor pel futur de la seva activitat.

Voluntariat

Pel que fa als programes que comptaven amb persones voluntàries, un 89% de les entitats ha assegurat que han hagut de tancar algun servei. Sobretot es destaca l’acompanyament a persones i atenció domiciliària (29%), els programes hospitalaris, sociosanitaris o residencials (19%) i els programes de sensibilització (13%). D’altra banda, l’àmbit penitenciari, el de lleure, els recursos per a les persones i la formació són els menys afectats.

Les dades de l’enquesta també indiquen que es poden comptabilitzar 8.993 persones voluntàries en actiu, podent-se induir que hi ha al voltant d’un 70-80% de persones voluntàries aturades.

Durant aquests dies d’emergència sanitària hi ha hagut diferents crides de voluntariat a través de mitjans de comunicació, xarxes socials i isntitucions com ajuntaments, que han estat ben rebudes per les entitats, on el 83% assegura que no els genera cap dificultat afegida.

Nous programes

49 entitats afirmen conservar programes idèntics, però davant la situació d’emergència ha sigut necessari pensar en la innovació. En aquest sentit, un 49% de les entitats que han respost es veuen capacitades per crear nous programes, destacant sobretot els àmbits de l’acompanyament telemàtic o telefònic d’àmbits específics amb un 43% i de l’àmbit de l’entitat amb un 34%.

Suport esperat de la FCVS

La majoria de les entitats que ha contestat l’enquesta espera que la FCVS li ofereixi serveis que ja està rebent. En primer lloc, la canalització de les iniciatives ciutadanes i que aquestes es vinculin a la xarxa d’entitats (38%). Tot seguit, la seva representació davant l’administració (35%). En tercer lloc, esperen rebre comunicacions conjuntes en matèria de voluntariat (27%).

Les entitats també han fet suggeriments com que la FCVS pugui ser un espai de reflexió conjunta una vegada acabi la crisi.