El 80% de les entitats socials han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant la pandèmia

El 87% de les entitats socials han pogut mantenir els seus projectes amb la participació de voluntariat

Les persones voluntàries han contribuït a la sostenibilitat de les entitats durant la pandèmia

Aquest dissabte 5 de desembre se celebra el Dia Internacional del Voluntariat en un any en què les persones voluntàries han sigut essencials per sostenir les entitats socials i fer front a la crisi sanitària i social generada per la pandèmia. En aquest sentit, el 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic. Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreuen de l’enquesta ‘Visualitzem l’esforç del voluntariat social durant la pandèmia’ elaborada entre el 20 i 27 de novembre, i que ha comptat amb les respostes de 78 entitats.

L’estudi és el tercer qüestionari que s’envia com a seguiment dels que la FCVS va elaborar a l’inici del confinament i a la desescalada de la primera onada, amb l’objectiu de conèixer la situació de les entitats i la seva evolució durant tres moments de la pandèmia.

Tot i que a l’inici de la pandèmia es va reduir l’activitat voluntària, durant la desescalada les entitats van anar adaptant i integrant nous perfils de voluntariat. Així, el 80% de les entitats socials han incorporat una o més persones voluntàries durant aquest any per donar suport presencial o telemàtic, i només un 20% no ho ha pogut fer. En aquesta línia, el 67% de les entitats han hagut de modificar d’alguna manera les activitats que desenvolupaven les persones voluntàries.

Per tal de contactar amb una entitat social per fer voluntariat, el 46% de les persones ho ha fet per telèfon, el 40% mitjançant diferents pàgines d’Internet i les xarxes socials, i el 14% a través de les derivacions de voluntariat de la FCVS.

En relació amb la gestió del voluntariat, les xifres de l’enquesta assenyalen que les entitats han tingut més dificultats en la seva incorporació (32%) i acompanyament (18%). En un altre sentit, el 17% afirma que no ha tingut cap dificultat.

Pel que fa a perfils d’edat, segons les dades de l’enquesta, el 81% de les persones voluntàries són menors de 60 anys, mentre l’11% estan per sobre d’aquesta franja i només l’1% tenen entre 16 i 18 anys. D’altra banda, el 6% correspon a professionals en situació d’ERTO.

Les entitats socials, resilients davant l’impacte de la Covid-19

El 87% de les entitats socials han pogut mantenir o reactivar els seus projectes, dada que posa en relleu la seva capacitat de reacció i adaptació. La resta, el 13% de les organitzacions, no ha pogut continuar amb la seva activitat fonamentalment perquè les accions de voluntariat s’havien de desenvolupar de forma presencial o perquè les persones voluntàries pertanyien a col·lectius de risc, sigui per edat o malaltia.

Respecte als projectes que han pogut seguir durant la pandèmia, destaquen els de  l’àmbit de la pobresa i l’exclusió social (40%); els d’infància, joventut i família (36%); persones grans (31%) i els de persones immigrades i/o refugiades (26%). Per contra, la crisi ha suposat un fort impacte per a les entitats, ja que un 66% ha deixat de fer alguns projectes i el 63% s’ha hagut de plantejar noves fonts de finançament.

En relació directa amb les conseqüències de la Covid-19 sobre les entitats socials de voluntariat,  un 10% d’aquestes ha atès a persones afectades per aquesta malaltia, un 26% ha acompanyat persones aïllades pel confinament, i un 20% ha hagut d’ajudar a persones amb necessitats econòmiques causades per la pandèmia.

Suport esperat de la FCVS

En la primera enquesta que es va fer a l’abril, el 63% de les entitats federades van demanar a la FCVS ser un espai de reflexió i treball conjunt. Ara que s’acaba l’any, un 50% de les entitats ha valorat positivament que la FCVS hagi sigut aquest espai de reflexió.