El certamen internacional tindrà lloc del 26 de novembre a l’1 de desembre al Caixafòrum de Barcelona.
L’any 2013 la Marta Muga i l’Adriana Pérez, directores del Festival Inclús van tenir una idea: impulsar un espai de trobada audiovisual per promoure els drets de les persones amb discapacitat. Des de llavors, l’Inclús ha reeditat diferents edicions per promoure obres audiovisuals amb la diversitat funcional com a temàtica central. “Hi ha molta competitivitat i estem sorpreses perquè cada any el bon nivell de les pel·lícules es manté”, ha afirmat l’Adriana Pérez, codirectora de l’Inclús.
Enguany, el 7è Festival Inclús de Cinema i Discapacitat se celebrarà del 26 de novembre fins a l’1 de desembre. El certamen ha rebut 300 obres audiovisuals de les quals s’han seleccionat 19, que s’inclouran dins de la secció oficial. Entre les novetats, destaquen una mostra de cinema en llengua de signes i una de cinema blau, amb la projecció de pel·lícules adaptades a persones amb TDAH. “Volem ser un festival per a tothom, que la programació entusiasmi, agradi i es vulgui venir un altre dia”, comenta Pérez.
Com en les passades edicions, l’Inclús presenta un concurs audiovisual on s’hi poden presentar curtmetratges, pel·lícules de ficció, documentals i també produccions audiovisuals d’entitats. A més, Inclús organitza una mostra de curtmetratges amateur sota el títol ‘Posa’t a la nostra pell’, on persones amb diversitat funcional es posen a la pell d’una altra persona amb necessitats especials.
L’accessibilitat i les activitats paral·leles, una aposta ferma
‘Sordo’ serà la pel·lícula inaugural, un western espanyol del director Alfonso Cortés, que obrirà el cicle donant visibilitat a les discapacitats auditives. “Som els únics que donem visibilitat a les discapacitats en el cinema i encara hi ha molt de camí per fer”, ha assenyalat Pérez. En aquest sentit, el festival aposta per incloure subtítols amb colors a les pel·lícules per facilitar l’accessibilitat sensorial.
Tot i que especialment se centra en l’àmbit audiovisual, Inclús també ha presentat altres activitats paral·leles amb l’objectiu de donar a conèixer realitats relacionades amb diferents àmbits de la discapacitat des de perspectives diferents. En aquest sentit, també ofereix tallers educatius dirigits a escoles, instituts i cicles formatius durant la setmana del festival i una Jornada Professional el dia 28, de la mà de Catalunya Film Festivals, amb casos pràctics i col·loquis.
El Caixafòrum, espai que acollirà la projecció de les pel·lícules i les diverses activitats, permet precisament aquesta accessibilitat a tots els col·lectius. “A Barcelona tots els cinemes estan dins de la ciutat i l’accessibilitat per poder accedir-hi és més complicada”, ha destacat Pérez, assenyalant que per exemple a Madrid estan integrats en centres comercials on l’accessibilitat està més present.
Font: Xarxanet.org