El 3r Congrés de l’Associacionisme i el Voluntariat, la primavera de 2016

El Congrés vol ser un espai de trobada i de debat entorn al voluntariat basat en la participació activa de les entitats i els altres agents implicats.

El Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (CAVC) va aprovar el 29 de juny per unanimitat celebrar el 3r Congrés Català del Voluntariat durant la primavera de 2016, amb l’objectiu d’organitzar un espai de trobada que faci possible un debat seriós, serè i profund sobre els nous reptes del voluntariat i del seu encaix en la societat actual, i marcar així el full de ruta per als propers anys.

Amb aquesta idea, el CAVC proposa iniciar els processos de discussió, debat i estudi durant tot el primer trimestre de l’any 2016, mitjançat la creació de diversos grups i ponències que representin totes les sensibilitats i punts de vista del fenomen del voluntariat i que permetin analitzar amb detall les dificultats i les amenaces del sector, però també les fortaleses i les oportunitats que s’han de poder aprofitar durant els propers anys.

Un cop portat a terme aquest procés participatiu complex i divers, durant elmes d’abril i maig de 2016 es proposa treballar les conclusions dels diferents grups i ponències, proposar les esmenes i arribar als consensos necessaris per tal de celebrar, durant el mes de juny de 2016, una trobada conjunta final per aprovar les conclusions del 3r Congrés Català i permetre així posar les bases del III PNAV.

En quin context arriba?

L’anunci de la celebració del Congrés arriba amb la Llei de Voluntariat pendent d’aprovar. Si finalment aquesta és ratificada durant la legislatura actual i entra en vigor durant el 2015, el Congrés serà una bona oportunitat per reflexionar sobre quins són els camins i les vies que la nova Llei obre per al desenvolupament i promoció del voluntariat i quines oportunitats i dificultats apareixen en aquest nou escenari.

Si finalment aquesta és rebutjada, esdevindrà un espai de reflexió sobre el model, els drets i els deures i les dificultats i oportunitats derivades d’un escenari amb absència de llei pròpia, i amb la més que probable presència d’una Llei estatal que reguli el voluntariat també a Catalunya.

D’altra banda, el 3r Congrés Català de l’Associacionisme i el Voluntariat també ha de poder aportar reflexions, debats i propostes innovadores davant del repte social i polític que encara Catalunya els propers anys.

Vols participar activament en el Congrés?

Un dels objectius del CAVC és que el Congrés serveixi per debatre sobre els principals problemes i reptes del sector. Per tant, es busca i es facilita laimplicació de les entitats en tot aquest procés de preparació del Congrés. Amb aquest objectiu, el proper 22 de juliol, a les 16.30, a la seu del Departament de Benestar Social i Família (pg. Taulat 266, BCN 2a planta) tindrà lloc una jornada de treball oberta a tothom.

Aquelles entitats o persones que hi estiguin interessades han de confirmar la seva assistència enviant un correu electrònic a ifuentesc@gencat.cat.

[button link=”ifuentesc@gencat.cat.” size=”small” color=”blue” rounded=”true” ][/button]

(Font: Xarxanet.org – F. Pere Tarrés)