La FCVS commemora el Dia Internacional del Voluntariat sota el lema #SumemMirades

Ha organitzat actes de celebració a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona per agrair el compromís de les persones voluntàries i reivindicar la força del voluntariat com a activisme i militància

El dia 5 de desembre es commemora el Dia Internacional del Voluntariat i, un any més, la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) ha organitzat actes als quatre territoris per tal de celebrar, agrair i fer visible el compromís de les 85.000 persones voluntàries que estan implicades en les entitats de la FCVS.

Aquest any, les celebracions del Dia Internacional del Voluntariat que impulsa la FCVS s’emmarquen sota el lema #SumemMirades i reivindicaran la força del voluntariat com a activisme i militància.

En els diferents actes es comptarà amb la lectura del manifest i amb activitats diferents a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona que abracen des d’actuacions musicals, performance, portes obertes, conferències o taules d’experiències.

Serà també el moment de conèixer les entitats guanyadores de la categoria catalana i local de la 8a edició del Premi Lluís Martí al Valor Social. Aquest any el guardó reconeixerà el millor projecte en marxa de voluntariat social que doni resposta a alguns dels desafiaments que plantegen els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Tots els actes són gratuïts però cal inscripció prèvia en el formulari corresponent de cada territori.

Lleida

  • 30 de novembre de 19 a 21 h
  • Orfeó Lleidatà – C. Sant Martí, 60 – 62. Lleida

En aquesta ocasió les entitats socials de Lleida volen viure i compartir més que mai el Dia Internacional del Voluntariat. Per això, s’ha organitzat una jornada de portes obertes a tres entitats per tal que tothom pugui conèixer millor tota la tasca que desenvolupen juntament amb les persones voluntàries que hi col·laboren:

· Fundació Catalunya La Pedrera: 29 de novembre de 17.00 h a 18.30 h  i el 2 de desembre d’11.00 h a 12.30 h (Espai Social Lleida. C/ Riquer, 1. Lleida). Inscripcions a lleida@espaisfcatalunyalapedrera.org

· Afanoc: 1 de desembre de 10.00 h a 14.00 h (C. Carrer Quatre Pilans, 7. Lleida. Inscripcions a voluntariatlleida@afanoc.org

· Banc dels Aliments: 2 de desembre de 9.00 h a 13 h (Avda. Balafia, 13. Lleida). Inscripcions a coordinacio@elpalet.org

El colofó de la celebració serà el dia 30 de novembre a l’Orfeó Lleidatà on s’aplegarà l’acte de commemoració del Dia Internacional del Voluntariat. Una trobada en què es podrà conèixer quina és l’entitat guanyadora de la 8a edició del Premi Lluís Martí al Valor Social -patrocinat per Arç Cooperativa-.

Tot seguit arribarà el moment de posar-hi una bona dosi de música amb l’actuació de Som Ritme!, grup de percussió corporal de la Fundació ASPROS. A continuació, el director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, Josep Maria Forné Febrer, durà a terme la conferència ‘L’ètica del voluntariat’. L’acte seguirà amb la lectura del manifest i la cloenda, per acabar amb una copa de cava.

Girona

  • 1 de desembre de 9 a 13 h
  • Casa de Cultura de Girona. Auditori Josep Viader – Pl. de l’Hospital, 6. Girona

Girona començarà la recepció de les persones assistents amb la música del vibrafonista Andreu Vilar i el pianista Joan Sadurní. El ritme musical continuarà acompanyant tot l’acte gironí. Així, després de la ponència ‘Les ulleres del voluntariat’ a càrrec del president d’ABIgirona, Jep Soler, es podrà gaudir d’una càpsula musical del voluntari d’Amics de la Gent Gran, Jesús Asenjo.

Seguidament, serà el torn de conèixer en primera persona la veu de les entitats protagonistes dels tàndems d’experiències ‘Mirades del Voluntariat’: el Casal dels Infants de Salt, la Fundació Llars de l’Amistat Chesire – Llar Oxalis i Contra el Càncer Girona. Entre les diferents taules hi haurà la intervenció musical del vibràfon de l’Andreu Vilar i el piano del Joan Sadurní, i també es farà una petita pausa per al refrigeri. L’acte continuarà amb la lectura d’un poema a càrrec de la poetessa Rosa Font.

El punt final de la jornada el donarà la lectura del manifest i la cloenda.

Tarragona

  • 2 de desembre de 10 a 12 h i de 16 a 20 h
  • Universitat Rovira i Virgili. Campus Catalunya. Aula 503. – Av. Catalunya, 35. Tarragona

A Tarragona el Dia Internacional del Voluntariat es commemorà durant tot el divendres 2 de desembre a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Durant el matí hi haurà l’acte de celebració amb les improvisacions teatrals ImproAcatomba, la lectura del manifest i el nomenament de la 8a edició del Premi Lluís Martí al Valor Social. Es clourà aquesta primera part del dia amb un pica-pica.

A la tarda arribarà el torn de la formació amb la realització del taller ‘Motivació i cura de la persona voluntàriaen què es reflexionarà en com d’important és prioritzar la qüestió emocional del voluntariat i de les referents. El taller, com la resta d’actes del Dia Internacional del Voluntariat, serà gratuït. En aquest cas el cost de la formació de la comunitat educativa l’assumeix la URV i el de les entitats federades ho fa la FCVS.

Barcelona

  • 16 de desembre de 10 a 12.30 h
  • Centre Cultural Albareda – C. Albareda, 22 – 24. Barcelona

A Barcelona es tanquen els actes de celebració del Dia Internacional del Voluntariat 2022. En aquesta ocasió es lliurarà la categoria local de la 8a edició del Premi Lluís Martí al Valor Social, un guardó a la construcció de la millor comunitat local socialment responsable de l’àrea metropolitana de Barcelona (patrocinat per Aigües de Barcelona).

Tot seguit, arribarà el torn de descobrir quines són les mirades del voluntariat. Per fer-ho, la conductora de l’acte, Clara Sánchez-Castro, tindrà preparada amb una dinàmica sorpresa perquè tothom participi i pugui sumar la seva mirada.

A continuació es presentarà la guia de voluntariat sanitari a través d’un espai de diàleg al voltant de com és d’important el voluntariat en els centres de salut. En la trobada es comptarà amb la intervenció de la tècnica de l’àrea de Salut i Comunitat de la FCVS, Aurora Lonetto; la coordinadora de voluntariat de missió de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona, Alejandra Fuentes; i la referent de voluntariat a l’Hospital Vall d’Hebron, Marta Gascón.

La jornada finalitzarà amb un aperitiu a càrrec d’acidHKTRING.