‘Digues el que penses’, la campanya perquè els homes diguin prou a la violència masclista

Sota el lema ‘El present és feminista’, l’objectiu és que els homes trenquin amb el silenci davant de les agressions envers les dones.

‘Digues el que penses’ és la nova campanya per erradicar la violència masclista que interpel·la directament els homes. L’Ajuntament de Barcelona, impulsora de la iniciativa, ha posat el focus en els homes amb tres vídeos en què els apel·la directament per agafar un rol actiu i trencar amb les complicitats masculines envers la violència masclista.

Sota el lema ‘El present és feminista’, la campanya s’iniciarà a partir del 25 de novembre amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. En el primer vídeo, que ja està disponible, es veu a dos homes a una xurreria i un d’ells es dirigeix a una dona demanant-li si vol que l’acompanyi a casa amb un to increpant i assetjador. L’altre home, li recrimina la seva actitud i li etziba que n’està fart de comportaments com el seu. ‘Fa fàstic i por’, li fa saber.

El teixit associatiu opina

La portaveu de la Fundació Pasqual Maragall, Cristina Maragall, ha compartit a les xarxes la necessitat de campanyes com aquesta per una ciutat valenta i combativa. En Pau, membre i treballador de l’Associa’t a la Festa, també ha manifestat que la càrrega de responsabilitat “per acabar amb la xacra de la violència masclista” l’han de tenir els homes.

Des de la Fundació Surt consideren que és una campanya molt encertada, que s’inspira en una de similar a l’Argentina, i que fa incidència en homes adults. “Ens agrada perquè se surt de la corrent d’essencialitzar homes com a potencials agressors i de dones com a potencials víctimes”, ha afirmat Eva Cruells, cap de l’àrea d’empoderament personal de l’entitat.

Els vídeos són obra de Bàrbara Farré, guanyadora d’un premi Gaudí pel curtmetratge ‘La última virgen’. En els altres dos vídeos, que es coneixeran a partir del 25, també es podran veure situacions de violència masclista exercida per un home, com en el primer, amb un altre home del seu entorn que s’atreveix a plantar-li cara de forma contundent.

El 20% de les dones a Barcelona reconeix haver sigut víctima de violència sexual

Els audiovisuals es difondran per televisió, cinema i mitjans socials. Segons dades del consistori barceloní del 2016, el 57,7% de les dones a Barcelona asseguren haver patit violència masclista al llarg de la seva vida, per un 20% que han patit algun tipus de violència sexual. La campanya multimèdia, que vol trencar amb el silenci dels homes, mostra que fora de l’àmbit de la parella, el 20,1% dels actes de violència masclistes es produeixen al transport públic.

Precisament, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat la mesura ‘Cap a una Barcelona lliure de violències masclistes 2019-2023’ amb prop de 100 accions per lluitar contra la violència masclista a la ciutat. Entre aquestes accions destaquen un protocol d’abordatge de la violència masclista al transport públic, l’ampliació del programa pilot de parades a demanda del bus nocturn i un nou servei específic d’atenció telefònica 24h.

Font: Xarxanet.org