Crida perquè un centenar de persones mentores facin de xarxa a jovent extutelat

Les persones mentores han d’estar al costat i acompanyar les noies i nois en les situacions que ho necessitin.

L’entitat Punt de Referència recorda que molts nois i noies es troben sols quan fan divuit anys i inicien un procés d’emancipació.

Es diu ‘Un gest, un món’ i és una campanya que vol acabar l’estiu amb un centenar de persones que s’involucrin en les tasques de mentoria per acompanyar un noi o una noia cap a la seva vida autònoma. És una iniciativa de l’entitat Punt de Referència i es tracta de nois i noies extutelats que es troben sense xarxa de suport quan fan els divuit anys.

“El títol ‘Un gest, un món’ fa referència al fet que situacions quotidianes, com fer una passejada, preguntar com estàs o compartir una cançó poden tenir molt d’impacte en el benestar del jovent que acompanyem a través de la mentoria social“, explica la responsable dels projectes de mentoria de Punt de ReferènciaMarina Montoya. Hi afegeix, a més, que aquest impacte també es produeix en la persona voluntària, “perquè les relacions de mentoria són bidireccionals“.

A Catalunya, cada any, uns nou-cents joves, quan arriben a la majoria d’edat, lluny de celebrar una festa, es troben sols perquè ja no estan tutelats per l’administració. A la pregunta de com se’n surten aquests i aquestes joves, Montoya ho té clar: “Se’n surten lluitant molt. El jovent té moltes capacitats i habilitats per fer front als reptes que se’ls hi presenten, però ho han de fer en un context poc favorable i, per tant, si poden tenir suport tenen més opcions per tirar endavant“.

En aquestes circumstàncies és important el paper de la mentoria. “Promou l’enfortiment de vincles entre grups socials no propers i això permet sensibilitzar l’entorn“, indica Montoya. Aquests vincles solen significar una millora d’oportunitats en el camí d’emancipació del noi o noia. “Evidentment, la mentoria no és la màgica, sinó una eina d’intervenció social que complementa -adverteix la tècnica de Punt de Referència-. No pretén substituir la feina professional ni les polítiques públiques, sinó que les complementa”.

L’objectiu de la campanya ‘Un gest, un món’ és trobar cent persones mentores. En aquests moments, ja n’hi ha una cinquantena que hi estan interessades, però se’n necessiten una cinquantena més sobretot al Maresme i al Vallès Occidental. Montoya especifica que no han de ser persones amb cap formació en l’àmbit social ni amb experiència prèvia en acompanyament de joves. “Han de ser persones que tinguin ganes d’estar al costat del jovent -diu-, de crear un vincle i donar-los suport en el procés d’emancipació, reconeixent-los i aportant la seva experiència de vida”.

Ganes d’escoltard’aprendre i d’acostar-se a altres realitats són algunes de les inquietuds que es consideren necessàries per implicar-se en una mentoria. Al web de Punt de Referència es poden consultar més detalls sobre com es pot fer una mentoria i també es pot escriure a voluntariat@puntdereferencia.org.

Sensibilitzar la societat

Punt de Referència ha fet arribar una carta a referents del món polític i social explicant-los la realitat del jovent i la necessitat que tenen de trobar una xarxa de suport que els faciliti l’accés a oportunitats i recursos en el camí cap a la vida adulta. “T’imagines fer divuit anys i no poder comptar amb ningú?”, es diu a la carta. La intenció és que aquestes persones famoses facin d’altaveu de la campanya i guanyar sensibilització en la societat.

Acompanyar jovent tutelat i extutelat és una qüestió de drets humans. Si una cosa tenen clara és que han d’aprofitar totes les oportunitats”, afirma la directora de Punt de ReferènciaRita Grané. “La mentoria és essencial per al creixement i l’èxit del jovent que acompanyem -hi afegeix-. Amb la seva experiència i dedicació, generem xarxes de suport sòlides, nous referents adults i experiències de confiança positives, que els permeten avançar en el seu projecte de vida”. L’any passat, l’entitat va acompanyar un centenar de joves.

El programa de mentoria social de Punt de Referència consisteix en nou mesos de trobades setmanals. Les persones mentores reben una formació i durant tot l’acompanyament al noi o noia tenen suport de l’equip de l’entitat.

https://youtube.com/watch?v=uox85-ebPcQ

Font:  Xarxanet