El nombre de persones que s’han inscrit al Registre de Donants de Moll d’Os fins a l’agost ha caigut un 40% en comparació amb el 2021.
Fins a l’agost de l’any passat, a Catalunya, 4.150 persones s’havien apuntat al Registre de Donants de Moll d’Os. Aquest any, 2.945. No es troben raons concretes de la davallada, però el director de Serveis Hospitalaris del Banc de Sang i Teixits, Enric Contreras, té clar que s’han de prendre mesures per reconduir la situació. És per això que aquest any, el 17 de setembre, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Moll d’Os, es faran accions de conscienciació sobretot dirigides al jovent.
“En el Registre de Donants de Medul·la Òssia hi ha 40 milions de persones de tot el món, però a vegades no es troba la persona compatible -assegura Contreras-. En ocasions, com ara en casos de leucèmies, és l’única possibilitat de curació i per això cal que hi hagi el màxim de persones disposades a ser donants”. Davant del senyal d’alerta de la davallada de persones registrades s’ha començat una campanya per explicar què vol dir ser donant de moll de l’os, què cal fer i indicar també els enormes beneficis per a persones malaltes.
Entre divuit i quaranta anys
Des del Banc de Sang i Teixits expliquen, per exemple, que per fer-se donant només cal una mostra de sang o de saliva. També que és important que s’hi apuntin persones joves. “Fem una crida en especial al col·lectiu entre divuit i quaranta anys, perquè està demostrat que els trasplantaments funcionen millor”, argumenta Contreras. Així, la jornada del 17 de setembre es dirigirà especialment al jovent.
Aquell dissabte, a la plaça Universitat de Barcelona, de 19 a 21 hores, hi haurà actes amenitzats per influenciadors i influenciadores com Gerard Querol, Carla Junyent i Ramon Pera. Allà mateix, les persones interessades es podran fer una mostra de saliva i inscriure’s al Registre de Donants de Moll d’Os. Al vespre hi haurà un concert de la Tinderband. La jornada anirà al voltant del fenomen Tindercat, un espai per lligar en català a la xarxa que està triomfant.
Els actes a la plaça Universitat volen intentar recuperar una mica el terreny que s’ha perdut durant aquests mesos de pandèmia que no han permès fer campanya per trobar donants a espais de gent jove com ara les universitats.
Una de les dades que aporta el director de Serveis Hospitalaris del Banc de Sang i Teixits és que només una de cada deu persones donants de sang forma part del Registre Mundial de Donants de Moll d’Os: “Això vol dir que hem de donar a conèixer la possibilitat i explicar-ho bé”.
Més enllà de l’entorn familiar
“Més de la meitat de les persones que necessiten una donació de medul·la òssia, no la troba en l’entorn familiar i és important que hi hagi molta gent al registre per trobar-ne alguna que sigui compatible”, hi afegeix Contreras. Pel que fa a quan arriba el moment de la donació, en un 10% de casos cal fer una punció a les crestes ilíaques, però en el 90% es fa a través de l’extracció de sang. Els dies previs, cal administrar-se unes injeccions que permeten estimular les cèl·lules mare perquè circulin pel torrent sanguini i es puguin recollir.
A l’espera que la crida funcioni i augmentin les donacions de moll de l’os, a la pregunta de quines experiències tenen des del Banc de Sang i Teixits amb les persones joves, Contreras contesta convençut: “Són molt receptives i col·laboradores”. “Evidentment -diu-, per arribar-hi hem d’acostumar-nos a fer servir els seus canals i el seu llenguatge, has de parlar el seu idioma. Si el parles, et responen bé”.
Font: Xarxanet