Crida de voluntariat a Lleida per acompanyar persones amb discapacitat intel·lectual

La FCVS posa en marxa el programa ‘T’acompanyo-M’acompanyes’ amb sis entitats expertes per fer realitat el dret a l’oci i al lleure de persones amb discapacitat i problemes de salut mental.

Fa unes setmanes que la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), en col·laboració amb la Federació Allem i sis entitats de Lleida ja hi treballen, perquè ben aviat els acompanyaments puguin ser realitat. L’objectiu és que persones amb discapacitat intel·lectual o amb problemes de salut mental tinguin accés a activitats culturals, de lleure i d’oci, perquè una persona voluntària els hi acompanya i es puguin trencar les barreres d’accés que hi ha sovint.

La clau per fer-ho és ‘T’acompanyo-M’acompanyes’, un programa que lidera la FCVS a Lleida i compta amb la participació de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Fundació Ilersis, Fundació Aspros, Fundació Alosa, l’Associació La Torxa i l’Associació Salut Mental Ponent. “És, en definitiva, un projecte d’acompanyament en format de mentoria per contribuir a l’assoliment d’una vida autònoma i independent en l’àmbit lúdic i comunitari de persones que tenen dificultats per tenir-la”, explica la tècnica de la FCVS a Lleida, Imma Camino. I hi afegeix que és un treball en xarxa, que compta amb ApropaCultura, entre altres entitats culturals, per aconseguir entrades amb preus assequibles a les activitats.

“Tens un matí o una tarda lliure? T’agradaria viure una experiència cultural, d’oci o de lleure? Apunta’t a ‘T’acompanyo-M’acompanyes’!“. Aquest és el missatge que va veient la ciutadania de les Terres de Lleida, perquè es necessiten persones voluntàries que s’hi involucrin. Ja n’hi ha de candidates i s’han començat a fer entrevistes de selecció. El següent pas és la formació i després ja buscar afinitats per fer parelles entre persona voluntària i beneficiària.

Per fer aquest voluntariat no cal tenir experiència prèvia. Cal ser major d’edat, tenir ganes de participar-hi i una mica de temps disponible. Les persones interessades han d’escriure a 📩 lleida@voluntaris.cat

La tasca del voluntariat és actuació directa de mentoria: per parelles o grups es trobaran per fer les activitats acordades i sempre tindran el suport de l’entitat de referència. La FCVS i les entitats faran el seguiment dels acompanyaments. També, si cal, hi haurà formació continuada. Ja d’entrada, el voluntariat ha de fer una formació obligatòria: un curs d’iniciació al voluntariat, impartit per la FCVS, i un curs de voluntariat en l’àmbit de la discapacitat, impartit per la Federació ALLEM.

“L’objectiu és que les persones beneficiàries trobin un suport emocional i d’acompanyament per tal de lluitar contra la soledat no volguda, a més d’aconseguir una vida més autònoma i integrada en la comunitat”, subratlla Camino.

‘T’acompanyo-M’acompanyes’, que té el suport del departament de Drets Socials i compta amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, s’avaluarà com va aquest primer any, però s’ha pensat amb intenció de tenir continuïtat.