Creu Roja atén a més de 440 famílies en situació de pobresa energètica a Girona

L’entitat va atendre 564 persones usuàries a la demarcació gironina amb ajudes econòmiques per pagar els subministres durant el 2019.

La Creu Roja Girona ha atès a més de 440 famílies gironines amb dificultats per poder pagar els rebuts de la llum, de l’aigua i del gas durant el 2019. En total, l’entitat ha atorgat prestacions econòmiques a 564 persones usuàries, el que suposa doblar la xifra que van aconseguir durant l’exercici anterior, situada en 270. Aquesta fita ha sigut possible gràcies a fons propis de l’entitat, aportacions de l’IRPF i un acord signat amb la Diputació de Girona.

Així doncs, l’entitat ha atorgat 518 prestacions a la demarcació de Girona per pal·liar la pobresa energètica. A més, l’entitat ha realitzat formacions en eficiència energètica per optimitzar el consum de llum, gas i aigua a les llars amb un total de 382 tallers i 486 paquets amb bombetes LED o regletes, precisament, per generar aquest estalvi econòmic en el consum.

Segons l’entitat, es va aconseguir una reducció anual de 90 euros l’any en la factura de la llar i una reducció de 11,70kg de CO2 per paquet. La pobresa energètica afecta sobretot a les persones més vulnerables. D’aquesta manera, les persones que pateixen aquest risc han de triar entre pagar les despeses bàsiques, com ara l’alimentació, o escalfar la llar. Sovint, des de l’entitat remarquen que les persones prioritzen les necessitats bàsiques com alimentar-se abans que reparar una rentadora o una nevera.

Des de l’entitat primerament fan una valoració de la situació de les persones més vulnerables i detecten si tenen alguna necessitat especial d’energia: persones amb malalties cròniques, electrodependents o infants. Posteriorment s’elaboren un seguit de recomanacions per sol·licitar el bo social, amb canvis en la potència contractada o petites reformes en la llar per fer-les energèticament més sostenibles.

Font: Xarxanet.org