CPS Francesc Palau, Afanoc Lleida, Aprodisca, Fundació Ateneu Sant Roc i la Fundació Autisme Mas Casadevall guanyen el 7è Premi Lluís Martí al Valor Social

La FCVS ha reconegut  els millors projectes d’economia circular, reutilització, reaprofitament o consum responsable. També han hagut de demostrar que incorporen el paper actiu del voluntariat, i que queden emmarcats pels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030

CPS Francesc Palau, en la categoria catalana, i Afanoc Lleida, Aprodisca, Fundació Ateneu Sant Roc i la Fundació Autisme Mas Casadevall, en la categoria local, han estat les guanyadores del 7è Premi Lluís Martí al Valor Social, organitzat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). Els guardons han reconegut les entitats federades que ha acreditat el millor projecte en marxa que ha incorporat una bona pràctica de Responsabilitat Social (RS) en matèria d’economia circular, reutilització, reaprofitament i consum responsable, i comptant amb la participació central de l’equip de voluntariat. 

Els Premis s’han atorgat en el marc de les celebracions del Dia Internacional del Voluntariat que aquest any s’han celebrat presencialment a cada territori. La FCVS ha escollit els millors projectes que han incorporat actuacions conjuntes o aliances efectuades amb altres entitats o amb empreses, i també s’ha tingut en compte els projectes realitzats per l’entitat en solitari, si han acreditat trobar-se emmarcades pels 17 ODS i el seu impacte en la sostenibilitat social, ambiental, econòmica i en la construcció de comunitats socialment responsables.

Categoria Catalana: CPS Francesc Palau

El Premi a la millor pràctica d’RS en matèria d’economia circular, reutilització,  reaprofitament i consum responsable, finançat per  l’Associació de Voluntaris de CaixaBank i dotat en 4.000 €, s’ha atorgat a CPS Francesc Palau amb el projecte ‘Dfènix

Dfènix desenvolupa una línia de productes a partir del material de rebuig, objectes senzills, pràctics i versàtils, orientats a la llar i a usos que tinguin a veure amb l’aprofitament  de l’espai i els recursos, que propiciïn hàbits saludables i sostenibles amb la natura. Es treballa amb banderoles, moquetes de fires, restes de teixits i tot allò que pugui convertir-se en recurs per a transformar-se en alguna cosa nova. Es produeix amb dedicació i afecte, fent ús dels principis de l’ecodisseny i procurant generar els mínims residus.

Amb el projecte es capacita a persones que volen millorar la seva qualitat de vida i tenir un ofici relacionat amb el sector tèxtil. Es fomenta el procés de professionalització i autonomia, enfortint l’apoderament personal i social.  Es generen sinèrgies amb proveïdors i col·laboradors locals, fomentant la cooperació i estan atentes a les necessitats d’empreses, entitats i administracions que comparteixen els valors i volen participar en una economia més justa, sostenible i solidària.

Categoria local Barcelona: Fundació Ateneu Sant Roc

El premi a la construcció de la millor comunitat local socialment responsable de l’àrea metropolitana de Barcelona, finançat per Aigües de Barcelona i dotat en 1.500 €, s’ha atorgat a Fundació Ateneu Sant Roc amb el projecte ‘El projecte de medi ambient de l’Ateneu Sant Roc’.

El projecte de medi ambient de l’Ateneu Sant Roc fomenta una acció única, compartida i transversal, de sensibilització, per trencar mals hàbits i mostrar que, un dia a dia de petites accions sostenibles és possible per millora el nostre entorn proper. El grup motor del projecte està format íntegrament per persones voluntàries que s’encarreguen de posar en marxa totes les iniciatives, amb el suport dels equips educatius. Amb una voluntat ferma de transformació de l’entorn el projecte es construeix en xarxa amb famílies, escoles, veïns i veïnes i altres equipaments del barri per contribuir, entre tots, a la conscienciació vers el medi ambient.

Categoria local Girona: Fundació Autisme Mas Casadevall

El Premi al millor projecte de construcció de comunitat local socialment responsable de les comarques de Girona, finançat pel Festival Strenes i dotat en 1.500 €, ha sigut per a l’entitat Fundació Autisme Mas Casadevall amb el projecte ‘Autisme: Una condició de vida‘.

El projecte se centra a promoure activitats formatives, educatives i socioculturals que promouran l’autonomia de les persones amb TEA, proporcionant-los l’adquisició i millora d’habilitats per la vida, amb l’objectiu d’assolir un estil de vida saludable que millori el seu benestar.

El projecte consisteix a gestionar els tallers de cantina/restaurant, reciclatge, jardineria i horta, tallers on les persones beneficiàries assoleixen millores en diversos aspectes socials i de comunicació, que milloren la seva qualitat de vida. La participació del taller d’horta, en subministrar aliments a la cantina de la FAMC, on un grup de nois i noies elaboren el menjar diari de tots els seus companys i companyes i el  posterior treball del taller de reciclatge ajuden a millorar la condició de vida de la comunitat de la FAMC i del seu entorn.

Categoria local Lleida: Afanoc Lleida

El Premi al millor projecte de construcció de comunitat local socialment responsable de Lleida, finançat per l’Arç Cooperativa i dotat en 1.500 €, ha sigut per a l’entitat AFANOC Lleida amb el projecte ‘Posa’t la Gorra’.

Posa’t la Gorra és la campanya emblemàtica i per excel·lència d’AFANOC en l’àmbit de sensibilització i conscienciació del càncer infantil. En aquesta acció, l’element clau perquè es faci possible és el voluntariat. El símbol de totes i cadascuna d’aquestes festes és la gorra. L’objectiu és ser totes iguals als ulls dels infants i adolescents amb càncer, donat que un dels efectes secundaris més habituals en les persones que reben tractaments, és la pèrdua del cabell, cobrint-se sovint el cap amb una gorra.

A banda de comptar amb milers d’assistents i gorres venudes, la campanya ha permès a la delegació d’AFANOC Lleida teixir una important xarxa de col·laboradors. Aquesta campanya s’ha convertit en una de les principals fonts de finançament de l’entitat, gràcies a la qual,  l’AFANOC pot oferir els seus serveis, a les famílies amb infants i adolescents amb càncer, de manera gratuïta.

Categoria local Tarragona: Aprodisca

El Premi al millor projecte de construcció de comunitat local socialment responsable de les comarques de Tarragona, finançat pel Port Solidari i dotat en 1.500 €, ha sigut per a l’entitat Aprodisca amb el projecte ‘Hortus Aprodisca – les3esses’.

El projecte està dedicat a l’elaboració de productes ecològics i vertebra intrínsecament amb el respecte i la preservació del medi ambient. Una de les activitats que es duen a terme dins del projecte és la custodia d’un espai natural i de lleure de la vila, com a projecte inclusiu, social i saludable, anomenat ‘les3esses’, ubicat a l’ermita de Sant Josep de Montblanc.

A través d’aquesta activitat s’aconsegueix donar oportunitats laborals a les persones del territori, amb diversitat funcional. La gestió d’un bar/restaurant i la neteja i manteniment  dels espais naturals que l’entorn de l’ermita ofereix, en són exemple.