Es pretén fer possible que persones en situació de refugi puguin seguir els seus estudis universitaris
La Universitat Autònoma de Barcelona engega una campanya de micromecenatge per enfortir les beques #UABRefugi, que volen contribuir a garantir la continuïtat dels estudis universitaris a joves en situació de refugi.
Com a part del programa d’Acollida de persones en cerca de refugi a la UAB, que gestiona la Fundació Autònoma Solidària, les Beques #UABRefugi facilitaran l’accés i la continuïtat a l’educació superior d’estudiants universitaris que, a causa d’una fugida forçada del país, han hagut d’abandonar la seva formació acadèmica. Des d’una mirada de drets humans, la universitat és entesa com a agent inclusiu i peça clau de transformació social que contribueix a la millora dels processos d’acollida i d’inclusió de les persones en cerca de refugi.
Refugiada i estudiant?
Les persones que es veuen obligades a fugir de casa seva a causa de la persecució, la violència i la vulneració de drets son persones diverses, que tenen en comú la cerca d’un espai segur on desenvolupar els seu projecte de vida amb dignitat i garanties. En el seu procés migratori, algunes d’elles s’han vist obligades a deixar enrere, també, els seus estudis universitaris i, per tant, els seus projectes de futur.
Tot i que compleixin els requisits per a fer-ho, menys de l’1% de les persones refugiades poden accedir a formació universitària a l’Estat espanyol. Les que ho aconsegueixen afronten dificultats per continuar amb els seus estudis, com ara traves administratives, obstacles per a la homologació i reconeixement d’estudis previs, dificultat d’accés al mercat laboral i inestabilitat econòmica greu que impedeix mantenir-se durant els estudis. Les dones refugiades són el col·lectiu que més dificultats afronta a l’hora d’accedir i mantenir-se a la a la universitat, per la seva doble dimensió de dona i migrant.
Característiques de les Beques #UABRefugi
Es preveu fer una primera convocatòria durant el curs 2019/2020 i se’n podran beneficiar fins a 10 persones sol·licitants o beneficiàries de protecció internacional (o altres situacions afins) que disposin d’estudis universitaris iniciats als seus països d’origen o a tercers països i que s’hagin matriculat, a través del Programa d’Acollida, a estudis de grau o postgrau a la UAB. L’ajut, que complementarà la gratuïtat de matrícula durant els estudis, serà d’entre 1000 i 1500 euros i servirà per cobrir despeses vinculades a l’estudi com poden ser les de transport, dietes o material acadèmic.
Font: UAB.cat