Entre les diferents accions i reflexions per a l’abordatge del voluntariat en el marc de les polítiques penitenciàries, està promovent la difusió de l’actualitat en l’àmbit de les presons i ha organitzat un taller per a coordinadores d’activitats de voluntariat penitenciari
El Grup de Treball de Voluntariat Penitenciari (GTVP) de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) continua posant els esforços per transformar l’actual sistema d’execució penal, per fer-lo més just i socialment constructiu.
Entre les diferents accions i reflexions per a l’abordatge del voluntariat en el marc de les polítiques penitenciàries, el GTVP vol apropar l’actualitat en l’àmbit de les presons. En aquest sentit, el GTVP destaca la publicació de l’’Informe del mecanisme català per a la prevenció de la tortura 2023’. A més, el GTVP ha organitzat un taller per a coordinadores d’activitats de voluntariat penitenciari el proper 5 d’octubre als Caputxins de Sarrià.
Informe del mecanisme català per a la prevenció de la tortura 2023
El document, publicat el passat mes de febrer pel Síndic de Greuges de Catalunya, recull les conclusions de l’activitat duta a terme pel Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura i altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants al llarg de l’any 2023. La part d’aquest informe dedicada al treball productiu en l’àmbit penitenciari és el resultat de les visites fetes a set centres penitenciaris, de la documentació proporcionada pel Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) i d’una reunió de treball mantinguda amb el director del CIRE i el seu equip.
Des del GTVP han preparat una breu sinopsi, elaborada per la voluntària de l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, Irene Monferrer, amb els següents aspectes a destacar i recomanacions:
1. La Constitució espanyola recull el dret dels presos a un treball remunerat i als beneficis corresponents a la Seguretat Social.
Per a accedir als tallers hi ha llargues llistes d’espera.
Recomanacions:
- Impulsar l’ocupació de la població reclusa, ampliar l’oferta laboral i adaptar-la a la demanda del mercat laboral.
- Tenir presents els drets laborals dels interns sobre acomiadament i cobrament d’indemnitzacions.
2. Dades del CIRE (12/2022): 7.718 persones privades de llibertat (6,6% dones i 93,4%, homes).
Població disponible per treballar: 292 dones i 5.455 homes.
Població ocupada en tallers productius: 231 dones i 3.299 homes.
Del total de població ocupada, el 60% treballa al sector serveis i el 40% a tallers productius.
Recomanacions:
- Tenir en compte el perfil de la població penitenciària i adaptar-hi tant els tallers com les formacions.
- Promoure l’accés de les dones a treballs productius en les mateixes condicions que els homes, i potenciar el treball en empreses de fora de la presó.
3. El Reial decret 782/2021 estipula quin és el règim retributiu i indica que cal que els interns puguin contribuir al sosteniment de les càrregues familiars i complir la resta d’obligacions, i han de disposar d’una quantitat sobrant en les condicions que s’estableixin reglamentàriament. Tanmateix, no s’aplica l’SMI ni el salari establert en els convenis col·lectius.
Recomanacions:
- El treball ha de contribuir a fomentar l’autonomia econòmica dels interns de manera que es puguin responsabilitzar de les càrregues econòmiques , com obligacions parentals o el pagament de la responsabilitat civil. Per tant, cal, apropar progressivament les retribucions al salari mínim interprofessional.
4. El CIRE ofereix certificats de professionalitat (activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria, fleca i brioixeria…) i també formació no formal certificada (programes formatius teoricopràctics que tenen com a finalitat millorar la qualitat professional i la capacitat d’inserció laboral, mitjançant el perfeccionament de les competències professionals).
Recomanacions:
- Oferir als interns formació en prevenció de riscos laborals abans d’iniciar qualsevol feina i la formació específica del taller en concret.
- Potenciar la formació ocupacional i professional perquè genera expectatives de reinserció social amb la finalitat de facilitar una reinserció gradual en l’àmbit laboral.
5. El Reial decret 782/2001 estableix els drets laborals bàsics dels interns.
- A no ser discriminats per a l’ocupació o una vegada en tenen, per raons de nacionalitat, sexe i altres
- A la seva integritat física i a la prevenció de riscos laborals.
- Al treball productiu i remunerat que pugui oferir l’Administració penitenciària, al descans setmanal i a les vacances anuals.
- Al respecte a la seva intimitat i dignitat.
- A participar en l’organització i la planificació del treball.
- A la formació per a l’acompliment del lloc de treball i a la promoció.
Recomanacions:
- Establir un sistema de representació dels interns que treballen en cada taller productiu perquè puguin participar en l’organització i la planificació del treball i en les comissions modulars dels centres penitenciaris.
Taller per a coordinadores d’activitats de voluntariat penitenciari
Les entitats que integren el GTVP organitzen un taller per conèixer les activitats que realitzen cadascuna als centres penitenciaris i així aprendre les unes de les altres. Aquesta trobada tindrà lloc el pròxim 5 d’octubre als Caputxins de Sarrià i s’adreça a les coordinadores de voluntariat d’EVP.
Cada entitat farà una brevíssima exposició inicial -3 minuts per entitat- sobre les activitats que realitzen, les dificultats que afronten i els punts on es troben bloquejades. Posteriorment, s’obrirà un debat que serà moderat per una de les coordinadores.
Serà trobada d’intercanvi adreçada primordialment a les persones coordinadores d’entitats de voluntariat penitenciari i a tothom que hi tingui un interès i pugui aportar els seus coneixements.
Què és el GTVP?
El Grup de Treball de Voluntariat Penitenciari (GTVP) va néixer l’any 2022 amb la voluntat d’aglutinar el major nombre possible d’entitats de voluntariat penitenciari catalanes per a compartir problemes i solucions, créixer i tenir més força a l’hora de transformar l’actual sistema d’execució penal, per a fer-lo més just i socialment constructiu.
La visió del grup és que “un país sense presons és un país exitós”. Aposten per fomentar la “justícia restaurativa” i les “mesures penals alternatives”. A més, giren entorn de tres eixos: “humanitzar les presons”, “conscienciar la societat” i “ajudar-se entre entitats”.
La metodologia del grup consisteix a col·laborar estretament amb l’administració penitenciària, conscients que el sistema penitenciari és un servei públic encaminat a les persones internes, i també al conjunt de la societat.
Les entitats que actualment formen part del GTVP són: Coordinadora contra la Marginació de Cornellà, Justícia i Pau, Fundació la Vinya, Fundació Marianao, Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, Fundació Autònoma Solidària, Associació CEDRE per a la Promoció Social, Fundació Sant Antoni Abat, Associació de Serveis Integrals de Futur (ASIF), Secretariat Diocesà de Pastoral Penitenciària (SEPAP), Obra Mercedària, Associació Heura i Consell Evangèlic de Catalunya.