Els bancs estaran obligats a proposar lloguer social per evitar desnonaments i a cedir pisos buits.
Les entitats socials que lluiten pel dret a l’habitatge han recuperat les mesures més importants de la Llei 24/2015 suspeses pel Tribunal Constitucional: el lloguer social i la cessió obligatòria de pisos buits dels bancs. Ara, el TC ha donat la raó a les impulsores de la llei aprovada al Parlament l’estiu del 2015 i que va ser recorreguda pel Govern de Mariano Rajoy. En aquest sentit, el recurs va ser desestimat el 31 de gener de 2019 en dos articles clau de la llei.
El primer, l’article 5, exposa mesures per evitar els desnonaments com per exemple, l’obligatorietat dels bancs de proposar un lloguer social a famílies en situació de vulnerabilitat. Un dels recursos també desestimats correspon a l’article 7, que obliga finques, inversors i bancs a cedir pisos buits als consistoris municipals perquè siguin integrats als parcs de lloguer públic.
La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que va impulsar conjuntament la Llei 24/2015 amb l’Observatori DESC i les associacions de veïns, ha celebrat la decisió de l’Alt Tribunal després de gairebé tres anys de la impugnació. “Exigim la paralització de tots els desnonaments que afecten persones en situació d’exclusió residencial”, han afirmat des de la plataforma.
A més, l’entitat en defensa del dret a l’habitatge ha demanat a la Generalitat de Catalunya i als ajuntaments que garanteixin l’aplicació de la llei i els mecanismes per identificar els pisos buits. La Llei 24/2015 és una norma jurídica nascuda d’una iniciativa popular impulsada l’any 2014, que va arreplegar prop de 150.000 signatures per garantir l’aplicació de l’article 47 de la Constitució pel dret a l’habitatge.
Font: Xarxanet.org