Catalunya es compromet a impulsar una Llei del Tercer Sector

El Govern ha anunciat que la llei reconeixerà a les entitats socials com a servei públic i garantirà la seva viabilitat econòmica més enllà de les subvencions.

Una Llei del Tercer Sector, aquesta és la proposta que el Govern de la Generalitat s’ha compromès a impulsar per reconèixer a les entitats socials com a servei públic i garantir la seva viabilitat econòmica més enllà de les subvencions. La proposta es va anunciar en una roda de premsa celebrada el passat dijous després d’una reunió amb el Síndic de Greuges i dirigents de les entitats que conformen la Taula d’Emergència Social, entitat que va presentar iniciatives per fer front a la crisi econòmica i social de la Covid-19.

La Taula d’Emergència Social, constituïda el passat 11 de juny amb l’objectiu de donar resposta a la urgència assistencial de les persones més vulnerables i exercir com a ‘lobby’ social de les administracions, està formada per: Amics de la Gent Gran, Banc dels Aliments, Càritas, Creu Roja, Dincat, Fundesplai, Sant’Egidio i la Taula del Tercer Sector.

El Síndic de Greuges i la Taula d’Emergència Social van presentar el passat 30 de juny una declaració als grups parlamentaris amb una sèrie de propostes per fer front a la situació sanitària, social i econòmica, entre elles la sol·licitud d’una futura llei per a les entitats del Tercer Sector. A més de presentar les mesures perquè les entitats puguin continuar amb les seves activitats, han demanat al Govern un finançament transparent i suficient perquè les entitats no depenguin de subvencions ni aportacions privades.

Durant la reunió, el Govern s’ha compromès davant la Taula a dotar econòmicament les diferents mesures per pal·liar els efectes de la Covid-19. A més, també ho ha fet garantint un model d’ajudes estructurals a llarg termini. Altres propostes són, per exemple, finançar els fons d’aliments, reforçar les polítiques d’habitatge d’emergència o desenvolupar un model d’atenció de les persones grans allunyat de la institucionalització de les residències. Per descomptat, també s’ha demanat blindar la sanitat pública i fons extraordinaris per a polítiques d’infància.

El Tercer Sector Social celebra el compromís amb la futura llei d’entitats

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha valorat positivament l’anunci del Govern d’impulsar la Llei del Tercer Sector. Des de la plataforma que aglutina més de 3.000 entitats socials d’arreu del país, consideren imprescindible establir un marc jurídic propi del tercer sector que reconegui la importància i l’aportació de les entitats socials catalanes a la societat.

“La nostra prioritat són les persones i el seu benestar i la nostra vocació clara és de servei públic a la ciutadania”, ha reivindicat la Taula. A més, ha destacat que el fet de no disposar d’una normativa específica actualment comporta dificultats importants per al tercer sector a l’hora de dur a terme la seva acció social.

En aquest sentit, han destacat que la futura llei és necessària per reconèixer la importància dels projectes i activitats que desenvolupen les entitats i l’impacte que aquests tenen en la societat i les persones. A més, han reconegut que aquest nou marc legal permetria garantir i millorar la participació del tercer sector en el disseny, elaboració i execució de polítiques públiques relacionades amb els reptes socials.

Per últim, han remarcat la necessitat que la llei contempli l’estabilitat i la sostenibilitat de les entitats, passant per mesures de foment i de finançament que li aporti seguretat jurídica i sostenibilitat a llarg termini. “El repte és establir sistemes de finançament estables perquè aquestes organitzacions que presten serveis i suports essencials per a les persones no hagin de dependre de l’actual model de la subvenció”, han assenyalat.

Font: Xarxanet.org