Càritas recull més de 86.000€ a la diòcesi de Girona per a les persones refugiades del conflicte d’Ucraïna

L’ajuda s’envia als equips sobre el terreny i en preparar l’arribada

L’emergència humanitària a Ucraïna, que ja ha provocat més de 2 milions de persones desplaçades, està despertant la solidaritat de persones, socis, donants i empreses col·laboradores que estan responent amb donatius arreu de la diòcesi de Girona. Tot aquest esforç i compromís s’ha traduït en la captació de més de 86.000€, que s’envien a les Càritas que treballen sobre el terreny als punts fronterers amb Polònia, que és per on passa el gruix de persones refugiades. 

Mentrestant, els equips locals de la diòcesi de Girona estan atents a les arribades de persones refugiades a cada municipi, en coordinació amb ajuntaments, altres entitats i administració, per si cal reforçar algun dels serveis d’acollida, necessitats bàsiques o suport jurídic, entre d’altres, en una segona fase de l’emergència. En aquest moment, Càritas ja té constància de l’arribada d’un nombre desigual de persones provinents d’Ucraïna a la diòcesi de Girona, però la gran majoria encara no ha estat derivada pels serveis socials als projectes de l’entitat. Tanmateix, en algun cas puntal, com a Sant Feliu de Guíxols, ja hi ha 27 famílies derivades al servei d’aliments. 

L’entitat està rebent el suport de nombroses iniciatives que s’estan duent a terme a tot el territori per ajudar les persones refugiades i no descarta organitzar noves accions solidàries. 

A més, Càritas Diocesana de Girona ha publicat a la web un document de preguntes i respostes freqüents, per orientar les iniciatives solidàries.

Càritas, una entitat clau sobre el terreny

L’estació de la ciutat de Przemyśl, al sud-est de Polònia, a 15km d’Ucraïna, és el principal punt d’entrada per a les persones refugiades que fugen utilitzant el tren cap a Polònia. En aquesta estació hi actua Càritas Polònia, que ja ha rebut l’ajuda de Càritas Diocesana de Girona. Càritas Polònia hi gestiona un café-restaurant basat en l’economia social, anomenat Perła Przemyśla, que ara, durant l’emergència, ofereix serveis de menjar per a les persones dels diversos cossos professionals que treballen a la zona, així com àpats per emportar, pensats per a les persones en trànsit. Al mateix recinte de l’estació de Przemyśl, Càritas Polònia ha habilitat un reservat exclusiu per a dones i criatures, en el qual un equip de voluntaris, els ofereix menjar calent, i, sobretot, els proporciona un espai segur, tranquil i íntim, amb suport emocional i tracte compassiu, perquè puguin descansar durant el temps que passen a l’estació esperant un autobús o un tren que els dugui al seu proper destí d’acollida, arreu d’Europa. 

En aquesta estació hi arriben, sobretot dones i criatures, però també gent gran, que han hagut de fugir espantades de casa seva, amb un futur ple d’incertesa. La majoria d’homes i marits, llevat de poques excepcions, i alguns supòsits especials com la viudetat amb fills a càrrec, s’han quedat al país per combatre la invasió russa. Càritas ofereix també informació actualitzada i orientació sobre els desplaçaments segurs, organitzats a través d’autobusos i combois de trens especials.

L’activitat dels equips de voluntariat de Càritas, que també inclouen germanes de congregacions de la diòcesi i desplaçats internacionals, no s’atura durant el dia ni la nit, mentre els trens no paren d’arribar. En un sol dia poden passar la frontera fins a 100.000 persones i només per aquesta estació fins a 15.000 persones. A part del voluntariat identificat de Càritas, a l’estació de Przemyśl també hi ha altres entitats organitzades que ofereixen menjar, com la iniciativa World Central Kitchen, o equips de protecció civil polonesos i militars, entre d’altres. 

Càritas, primera acollida per a les persones que creuen la frontera a peu

A 50 km al sud de Przemyśl, al punt fronterer de Krościenko, hi ha un altre servei d’acollida important de Càritas Polònia. En aquest cas, es tracta d’una gran carpa d’emergència que ofereix una zona segura i climatitzada a les famílies refugiades, així com àpats calents i suport emocional, orientació i informació sobre les rutes a seguir cap a la resta d’Europa. La majoria de persones que creuen a Krościenko són famílies que arriben a peu o amb cotxes privats, i esperen que familiars o amics els vinguin a recollir per carretera a l’altra banda. Cada pocs minuts pot aparèixer una família nova, que necessita ser acompanyada i acollida. La majoria va amb criatures i gent gran. La carpa serveix de punt d’espera i de trobada. Un equip de caputxins voluntaris d’una congregació propera, així com altres persones voluntàries de Càritas Polònia s’encarreguen de gestionar aquesta infraestructura, a escassos metres del pas fronterer. 

Les persones que hi arriben es troben en situació d’extrema vulnerabilitat i sovint han hagut de fer llargs viatges creuant zones en conflicte, i deixar els homes enrere. Es tracta del primer espai d’acollida, segur i protegit, que es troben quan surten d’Ucraïna per aquest punt, després d’un llarg periple. Diversos cops al dia, el grup local de germans caputxins celebra una missa, en la qual s’afegeixen la majoria de cooperants i personal d’aquest punt d’acollida.

L’ajuda de Càritas, clau per a les persones desplaçades

Càritas disposa d’altres punts d’acollida al llarg del la frontera de Polònia amb Ucraïna, que continuen depenent de l’ajuda econòmica que recullen les Càritas d’arreu i que canalitzen a través del sistema de cooperació internacional de l’entitat. A més, tant a Moldàvia com a Romania, Càritas disposa també d’equips locals que estan atentent les persones refugiades en circumstàncies d’emergència humanitària molt similars a Polònia, i que també han rebut part dels donatius recollits a la diòcesi de Girona. 

Com col·laborar a través de Càritas Les Càritas de la diòcesi de Girona continuen recollint donatius a través de la campanya #CàritasAmbUcraïna i d’un número del compte habilitat especialment per a l’emergència ES29 2100 0002 5702 0144 5404, donatius al Bizum 01580 i a www.caritasgirona.cat