Els equips de Càritas han sortit al carrer ahir al migdia arreu de la diòcesi de Girona per reclamar els drets de les persones sense llar, en el marc de la campanya de persones sense llar, que té lloc del 25 al 29 d’octubre amb el lema «Sense sortida? Perduts en un sistema de protecció social que no protegeix. Diguem prou. Ningú Sense Llar». Enguany, la campanya se centra en denunciar les dificultats continuades i permanents que afronten les persones en situació de sensellarisme per accedir als drets fonamentals, i que s’han agreujat encara més durant la pandèmia.
A Girona, el voluntariat de Càritas, participants del Centre d’Acollida i Serveis Socials “La Sopa” i l’associació Traçant Camins, han realitzat una intervenció i han llegit el manifest a la seu de la Generalitat a les 12 del migdia, però Càritas també ha programat accions a Torroella de Montgrí, Figueres, La Bisbal d’Empordà, L’Escala, Llagostera, Lloret de Mar, Banyoles, Salt i Santa Coloma de Farners.
Noves realitats detectades
Càritas alerta que el dret a l’habitatge no afecta només les persones en situació de sense llar que veiem als carrers de pobles i ciutats de la diòcesi, sinó que moltes persones es troben amb dificultats per accedir a un habitatge digne per culpa de circumstàncies molt diverses. L’entitat recorda que un 14,7% de les persones ateses viu en habitatges ocupats, i que una que la pandèmia ha suposat l’agreujament de situacions de milers de persones que es trobaven en un habitatge insegur o inadequat, o que fins i tot estaven ja en situacions d’exclusió i que, amb l’impacte afegit de la pandèmia, s’han vist expulsades dels seus habitatges o dels allotjaments precaris en els quals es trobaven
De forma concreta, els efectes més devastadors es detecten en els següents casos:
- Persones sense títol legal en els seus allotjaments o llocs en què viuen i que han hagut d’abandonar els seus habitatges davant la por a el contagi del propietari / a.
- Persones que s’allotjaven en pensions o hostals econòmics que van tancar les portes a l’estat d’alarma i que han hagut d’abandonar sense una alternativa residencial.
- Dones que s’han vist sobtadament en situació de carrer (empleades de la llar en règim intern expulsades dels domicilis, dones víctimes de tràfic, …).
- Persones que han hagut d’abandonar els seus habitatges o allotjaments per la situació d’amuntegament que vivien, i que s’han vist en la necessitat de mantenir una quarantena o aïllament i no tenien on fer-ho.
- Persones temporeres sense una alternativa d’allotjament segura ni adequada, molt més exposades a el contagi
La resposta de Càritas en la defensa del Dret a l’habitatge
Càritas Diocesana de Girona desenvolupa 6 projectes que cerquen donar respostes concretes en la defensa del Dret a l’habitatge: Pisos d’Acollida Temporal per la Inclusió destinats a dones i mares amb fills a càrrec sense recursos econòmics; el projecte Conviu, centrat en oferir oportunitats a les persones que provenen d’institucions penitenciàries; Llaços, una iniciativa de ‘housing first’ que parteix de l’habitatge com a eina per a l’autonomia personal; Som Refugi i Pisos Assistits per a joves migrants sense referents i el projecte Sense Llar que localitza i contacta amb persones en situació de sensellarisme amb l’objectiu d’evitar que la manca d’habitatge empitjori les situacions d’exclusió social i que les persones puguin tenir autonomia i millorar la seva qualitat de vida.