7 de cada 10 persones ateses per Càritas viuen en un habitatge no digne. Per primera vegada, més de la meitat sobreviuen en una habitació de relloguer.
“Des de Càritas intentem donar resposta a totes les peticions que ens arriben, però estem al límit de la nostra capacitat d’atenció. No podem créixer al ritme que creixen les necessitats socials”, adverteix el director de Càritas Barcelona, Eduard Sala. Ho ha dit aquest dijous en una roda de premsa de balanç: l’entitat va acompanyar 44.526 persones durant el 2023.
Càritas Diocesana de Barcelona va acompanyar l’any passat 20.379 llars, on viuen 44.526 persones. Així mateix, les Càritas Parroquials i Arxiprestals ho van fer amb 23.378 llars, on viuen 56.322 persones. Miriam Feu, responsable d’anàlisi social i incidència de Càritas Barcelona i responsable de l’Observatori de la Realitat Social, explica que les dades de persones ateses, en conjunt, se situen en xifres similars a l’any anterior, però que problemàtiques com l’accés a l’habitatge, la manca de feina o la irregularitat estan tenint un major impacte en les persones acompanyades.
En aquest sentit, Feu assenyala que el 72% de les llars ateses per Càritas no viuen en un habitatge digne, i que el 51% han de sobreviure en una habitació de relloguer. “Més del 40% de les llars que hem acompanyat són famílies amb infants i adolescents. Algú s’imagina el que suposa criar a un fill en un espai compartit amb persones desconegudes, on els nens i nenes no disposen d’espai per jugar, estudiar o dutxar-se?”, subratlla Feu.
Càritas també ha detallat que, segons la Memòria 2023, gairebé 8 de cada 10 de les persones en edat laboral que va acompanyar no tenien feina, i que un 14%, malgrat tenir-ne, sempre és en condicions precàries. La situació administrativa irregular és un dels factors que explica les dificultats per accedir a una feina digna. “Un 55% de les persones ateses es trobava en situació administrativa irregular, i moltes d’elles han vingut a Barcelona fugint de situacions de conflicte, inseguretat i violència dels seus països. Això provoca que, en molts casos, aquestes persones siguin invisibilitzades per l’administració, que tinguin dificultats a l’hora d’empadronar-se, accedir als serveis públics o complir amb tots els requisits per aconseguir a una feina amb contracte”, indica Feu. Per aquest motiu, l’entitat va assessorar legalment 1.899 persones, amb l’objectiu de fer valer els seus drets de ciutadania. Així mateix, 1.620 persones van participar en cursos de formació, i 1.385 persones van trobar feina.
Font: Càritas Barcelona