La Fundació Bayt al-Thaqafa recorda Teresa Losada a la Jornada “Tots som nosaltres”

L’acte va aplegar unes 150 persones el passat 6 de novembre per celebrar el record de la seva fundadora

Unes 150 persones van reunir-se el 6 de novembre a la Jornada “Tots som nosaltres” que la Fundació Bayt al-Thaqafa va celebrar amb la intenció de recordar la seva fundadora, Teresa Losada, i mantenir viu el seu llegat. Losada va ser, és i serà, mestra i referent en el diàleg amb l’Islam i en l’acollida a les persones immigrants.

Míriam Díez, directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, va donar la benvinguda als assistents. Després, el reconegut filòsof Josep Maria Esquirol va prendre la paraula i va reflexionar sobre la frase de Teresa Losada que donava títol a la Jornada: “És una frase poderosa, potent, conté a totes les persones”. Josep Maria Esquirol va remarcar el significat de la paraula “nosaltres, que vol dir jo i els altres”. En aquesta relació, va afegir, és important la “lateralitat, és a dir, posar-se en el lloc de l’altre” i fer l’exercici “d’alternar la perspectiva pròpia amb l’aliena”. Per a que això és pugui produir, va afirmar, són necessàries “la confiança i la fraternitat”.

Seguidament es van presentar tres experiències d’èxit basades en la diversitat, que van posar en valor la convivència en tres àmbits diferents: l’ensenyament (Institut Barres i Ones), la cultura (Orpheus XXI) i l’empresa (Mescladís).

Un trio de l’Orquestra àrab de Barcelona, dirigida Mohamed Suleiman, va compartir la seva música de fusió amb els assistents, ensenyant inclús alguna cançó en àrab al públic. Mohamed Suleiman, qui fou un gran amic de Teresa Losada, va recordar el caliu amb el qual Teresa Losada va acollir-lo a la seva arribada.

Joaquim Erra, membre del Comitè de Direcció de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i de l’equip de la Direcció General de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Província d’Aragó – Sant Rafael i membre del patronat de la Fundació Bayt al-Thaqafa, va conduir l’acte.

Font: Fundació Bayt al-Thaqafa