Barcelona tindrà una ‘Setmana per la Pau’ inspirada en Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres i Boadella va morir a l’abril del 2021 a Sant Cugat del Vallès i va ser un referent dels moviments socials. Font: Centre Delàs Arcadi Oliveres i Boadella va morir a l’abril del 2021 a Sant Cugat del Vallès i va ser un referent dels moviments socials

Acostar el pacifisme a la ciutadania i reflexionar en comunitat són els eixos de les activitats que prepara l’entitat Justícia i Pau per a finals de juny.

La intenció és que sigui una activitat que es repeteixi cada any, a finals de juny, i que cada any, a més de recordar Arcadi Oliveres, moltes persones tinguin l’oportunitat d’aplegar-se i treballar i reflexionar sobre la cultura de la pau i la justícia social. “Són unes jornades gestades des de Justícia i Pau, però en les quals col·labora molta gent i que estan obertes a tothom”, subratlla d’entrada el director de l’entitat promotora, Miquel Torres.

Repensar la cultura de la pau i acostar-la a la ciutadania, reflexionar en comunitat. A partir d’aquí, i sempre amb el missatge d’Arcadi Oliveres com a fil conductor, s’ha construït la ‘Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres 2022’, una programació amb actes molt diversos entre el 27 i el 30 de juny. A l’abril ja se li van fer actes de record coincidint amb l’any de la seva mort.

“Volem que sigui una setmana festiva al carrer -insisteix el director de Justícia i Pau-. Una festa de la pau plural, circular, oberta, intercultural, diversa i interconvivencial. Oberta a la participació de tothom”. També hi afegeix que s’ha pensat en clau ciutat, “perquè Barcelona és una ciutat de pau i d’acollida”.

Mesos de preparació

“Sí que ha de ser un homenatge a l’Arcadi, al seu llegat, però ha de ser un homenatge fent-lo més viu que mai i arribant més enllà que a la gent de sempre”, planteja Torres. És per això que tot plegat s’ha fet molt amb un treball en xarxa, que ha durat mesos, i que hi ha accions pensades per arribar a nois i noies.

La projecció d’‘El mètode Arcadi’, l’entrevista de ‘La Directa’ i ‘Crític’, a l’Espai Fontana de Gràcia, inaugurarà les activitats el dia 27. L’endemà es focalitza cap a la gent jove: en col·laboració amb les oficines del Parlament Europeu i la Comissió Europea a Barcelona es farà el ‘Conversatori’ a la Lleialtat Santsenca amb la proposta ‘El lideratge de la joventut per a una Europa del futur’.

La Plaça Idrissa Diallo acollirà el dia 29 al matí el ‘happening’ sota el nom ‘Per una ciutat de pau i antiracista’. Torres s’hi atura quan comenta les propostes, perquè el considera “l’acte més simbòlic”. Una actuació de dansa contemporània del grup dirigit per Saúl Higueras i la col·laboració de TACC (Taller d’Art, Cultura i Creació) denunciarà el passat esclavista de l’espai. De fet, encara hi ha una placa en honor a l’esclavista Antonio López, que donava nom a la plaça fins fa poc.

Vetlla per la pau

El mateix dimecres a la tarda, l’acció es trasllada a la Plaça Sant Jaume, un dels llocs emblemàtics de Barcelona, amb ‘La pau del cor’. Es tracta d’una meditació i vetlla per la pau, amb la participació de les diferents tradicions espirituals i conviccionals presents a la ciutat. La periodista Rosa Maria Calaf conduirà la vetlla i en el muntatge s’hi han implicat la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia, l’Ajuntament de Barcelona, la XIP (Xarxa Interreligiosa per la Pau), AUDIR i Càritas Diocesana de Barcelona.

‘La Plaça del Diàleg’, coorganitzada amb l’Institut Català Internacional per la Pau, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i Lafede.cat, tindrà espais per música i hi seran presents diverses entitats de la ciutat. La cloenda de la ‘Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres 2022’ començarà a les 18 h, conduïda per Brigitta Lamoure.

Tothom que vulgui hi ha de trobar el seu lloc”, reitera el director de Justícia i Pau. Com a participants als actes o com a voluntariat implicat en l’organització.

Font: Xarxanet