Del 18 al 20 de març la ciutat es convertirà en la capital europea de la Mentoria Social.
El European Mentoring Summit 2020 és el tercer congrés bianual de mentoria social que se celebra a nivell europeu. L’esdeveniment busca connectar persones i projectes d’Europa i d’arreu del món que treballen en l’àmbit de la mentoria, per tal d’establir connexions i posar en sintonia la recerca acadèmica i les experiències pràctiques. El Summit reuneix persones dels àmbits de la pràctica professional, la investigació, el voluntariat mentor, les administracions públiques i de la societat civil que representen el moviment de la mentoria, així com fundacions i empreses privades.
El Congrés és, per tant, un espai on els i les participants podran enfortir les seves connexions, conèixer la diversitat de l’escena de la mentoria i explorar les noves línies d’acció i investigació d’aquest sector que està en ple creixement. Els principals temes que explora el European Mentoring Summit 2020 són l’associació entre la recerca acadèmica i la pràctica, la diversitat sociocultural, la mentoria amb perspectiva de gènere i les metodologies i l’ètica en el camp de la mentoria, tots englobats sota el lema d’aquest any: Mentoria per a la Inclusió Social.
Durant aquesta edició, les persones assistents podran gaudir de la presència d’experts de renom mundial; de workshops acadèmics i pràctics; de diversos espais pensats per a l’intercanvi de coneixement i eines; d’un Philanthropic Track on les entitats podran donar-se a conèixer davant de possibles finançadors; d’un sopar exclusiu per al networking; així com d’activitats culturals on podran explorar Barcelona i alguns dels seus projectes socials en bicicleta.
Després de les edicions de Leeuwarden (2016) i Berlin (2018), el Congrés arriba a Barcelona organitzat per la Coordinadora de Mentoria Social, entitat de referència en mentoria a nivell estatal i amb base a la mateixa ciutat. La Coordinadora de Mentoria Social és una xarxa d’entitats que treballen amb la mentoria com a eina d’intervenció social per a persones en situació de vulnerabilitat amb els objectius de reduir la marginalitat i l’exclusió social i d’enfortir una ciutadania responsable i compromesa amb els afers col·lectius. A l’organització hi col·labora, també, el European Center for Evidence-Based Mentoring i la Generalitat de Catalunya.
La mentoria promou la relació entre persones que voluntàriament s’ofereixen per a proporcionar suport a una altra persona que es troba en una situació de risc d’exclusió, amb la supervisió i acompanyament d’una persona professional que tutoritza tot el procés. La recerca ens ha demostrat com aquesta fórmula té un impacte molt positiu en les persones mentorades, i d’aquí que la mentoria social hagi crescut exponencialment a tot Europa, i molt especialment a casa nostra, en els darrers anys. Tant és així, que fins i tot en alguns casos s’ha convertit en política pública a favor de la inclusió de persones vulnerables.
Així doncs, el European Mentoring Summit 2020 representa aquest moment dolç de la mentoria i suposa, per tant, una oportunitat per a la ciutat de Barcelona per erigir-se com a pionera en la promoció d’una metodologia alineada amb els principis d’igualtat d’oportunitats i de cohesió social, així com a referent de la mentoria social al sud d’Europa.
Font: Coordinadora de Mentoria Social