Augmenten en 1,5 milions d’euros les ajudes per pal·liar l’emergència social de la Covid-19 a Girona

L’aprovació del crèdit extraordinari es destinarà a reforçar el programa ‘Benestar i comunitat’ per respondre l’alta demanda.

1.500.000 d’euros en un crèdit extraordinari. Aquest va ser el resultat de la sessió celebrada el passat 16 de juny en el Ple de la Diputació de Girona (Dipsalut) per fer front a l’emergència social derivada de la Covid-19. L’import aprovat anirà destinat de manera íntegra a reforçar el programa ‘Benestar i comunitat’, fill de l’Organisme de Salut Pública de Dipsalut, amb l’objectiu de promoure i reforçar estils de vida per millorar la salut i el benestar de les persones.

La despesa pressupostària extraordinària que assumeix Dipsalut vol donar resposta a l’augment de sol·licituds de serveis socials rebut durant els darrers mesos. La crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19 està derivant en una crisi social que l’administració comarcal vol pal·liar amb aquestes ajudes. En aquest sentit, les ajudes pretenen facilitar recursos i apoderar els col·lectius més sensibles i en risc d’exclusió social de les comarques gironines.

Les ajudes aniran dirigides a ajuntaments, consells comarcals, consorcis i entitats sense ànim de lucre i serviran per cofinançar accions que formen part del programa ‘Benestar i comunitat’. Aquestes actuacions estaran emmarcades en els àmbits següents: cobertura de necessitats bàsiques (aliments, higiene, habitatge, subministraments, tractaments mèdics i accés a les TiC), suport educatiu escolar, acompanyament emocional, foment de l’accés i promoció de l’ocupació i atenció a persones d’especial vulnerabilitat.

Les entitats socials de les comarques gironines se’n beneficiaran

Alguns dels programes que se’n beneficiaran estan gestionats per entitats socials, com és el cas del nou servei sociolaboral per a persones amb discapacitat de la Fundació Astres a Salt, que rebrà 120.000 euros per poder atendre a un centenar de persones. Una altra entitat, el Centre d’Acolliment de la Sopa de Girona, rebrà una partida extraordinària de 120.000 euros per a obres de manteniment a les seves instal·lacions, que permetran millorar l’atenció de les persones sense llar.

En total, el programa ‘Benestar i comunitat’ tindrà una dotació d’1.875.000 milions d’euros amb una convocatòria de caràcter extraordinari. Aquesta inversió econòmica se suma a les quals Dipsalut ja presta amb altres subvencions i programes dirigits a pal·liar les desigualtats socials.

El 67% dels professionals atenen persones que mai abans havien demanat ajuda

Segons l’enquesta ‘Emergència sanitària – Benestar i comunitat’, feta des de Dipsalut, el 67% del personal del sector públic i entitats socials del programa han remarcat que han atès persones que no havien demanat ajuda abans de la pandèmia. En la mateixa línia, més d’un 80% de les respostes assenyalen que l’activitat s’ha incrementat entre el 10 i el 30% arran de la crisi sanitària.

En total s’han descrit 62 problemàtiques com a necessitats principals que s’estan intentant solucionar des dels diferents serveis. Les més urgents estan relacionades amb la cobertura d’aliments, subministraments, i necessitats al voltant de l’habitatge i el suport educatiu per a infants i joves.

Font: Xarxanet.org