ASSÍS inaugura 12 places d’habitatge per a dones en situació de sense llar

La Llar Impuls, situada al barri de Sarrià, és un espai segur des del qual acompanyar a les dones en el seu procés abordant les seves necessitats i oferint espais de recuperació i apoderament.

La província de Barcelona compta, des d’aquesta setmana, amb 12 noves places d’habitatge per a dones en situació de vulnerabilitat. Ubicats al barri de Sarrià, Santa Coloma de Gramenet i Sant Pere de Ribes, són uns espais d’acollida estables per a dones afectades per diferents formes de sensellarisme. En concret, l’edifici LLAR IMPULS, situat al barri de Sarrià i on viuran 7 dones, és un espai segur des del qual abordar les necessitats bàsiques i psicosocials de les dones ateses, posant en rellevància la complexitat i la urgència de donar resposta a la realitat del sensellarisme femení.

Segons la responsable del programa Dones Amb Llar d’Assís Centre d’Acollida, Elena Sala, “no només son places residencials per a dones. Són espais de seguretat i acompanyament on s’incorpora la perspectiva de gènere i on s’ofereix estabilitat i temps. Són dones q han hagut de lluitar fins a límits inimaginables per sobreviure i que sovint no han tingut el temps necessari per poder encarar un projecte vital propi amb confiança. És una etapa encoratjadora.”  Des de el centre, mitjançant l’acompanyament individualitzat, es proporciona a les dones en situació de carrer i víctimes de violència els recursos necessaris per tal d’apoderar-les en el seu procés de recuperació.

Una de les primeres dones ateses que ha entrat a viure a la Llar Impuls és la Maria Eugenia, que després de dos anys a Barcelona realitzant feines de cures en una casa, arran de la crisi de la COVID-19 van prescindir dels seus serveis, fet que va ocasionar que es quedés al carrer. Tot plegat porta implícit un desgast i un deteriorament físic, emocional i psicològic molt fort. La resignació, la frustració i el sentiment de fracàs s’afegeixen a unes motxilles personals que cada cop pesen més.

Dones amb llar

L’any 2017, fruit d’anys d’estudi, observació i detecció d’una necessitat urgent, l’atenció al col·lectiu de les dones en situació de sense llar va esdevenir una de les línies d’actuació prioritàries per ASSÍS, per això va posar en marxa el programa específic DONES AMB LLAR. Aquest programa consta de 3 potes: els habitatges d’inclusió que actualment acullen a 20 dones en situació de vulnerabilitat; la Llar Rosario Endrinal, actualment en construcció: un equipament d’habitatges col·lectius protegits individuals on a banda de 10 apartaments es disposarà de zones comunes per desenvolupar diferents tipus d’activitats; i el Centre Obert, on s’ofereixen serveis bàsics (dutxes, rober, esmorzars i aliments) i tot el que te a veure amb la dimensió ocupacional (tallers, formació, espais lúdics…).

L’enquesta de perfil realitzada anualment per ASSÍS a persones en situació de sense llar revela que la mitjana d’edat de les dones sense llar és de 53 anys, el 43% tenen nacionalitat espanyola, el 19% de les dones sense llar té un títol universitari i un altre 19% es troba actualment sense sostre.

Font: ASSÍS Centre d’Acollida