Trucar a la porta d’entitats socials és una de les poques solucions que té una persona que es queda al carrer a Barcelona. El 2023, Arrels Fundació en va atendre 1.748 en aquestes circumstàncies. També en va atendre 686 que eren persones preocupades perquè en coneixien alguna que vivia al ras.
Arrels Fundació va orientar quatre persones al dia durant el 2023. “De manera habitual, orientem persones que viuen al carrer o que aviat perdran casa seva i no coneixen els recursos que existeixen a Barcelona on es poden adreçar”, explica l’entitat en una nota de premsa de balanç de l’any passat. “També assessorem veïns i veïnes preocupades per altres persones que viuen al ras al seu barri, així com hospitals, serveis socials d’altres municipis, entitats socials, centres educatius i centres juvenils, entre d’altres, que atenen persones sense llar”, hi afegeixen.
Durant l’any passat, van realitzar un total de 2.434 orientacions. El 72% directament a persones sense llar i la resta a ciutadania que volia ajudar algú altre o bé a institucions.
1.343 persones sense llar que no sabien on buscar ajuda es van adreçar al centre obert d’Arrels, un 14% més que l’any 2022. La majoria eren homes (el 88%), però també hi havia moltes dones que viuen a la intempèrie (el 12%). “Hem detectat, a més, que cada vegada la gent és més jove: si l’any 2017, la mitjana d’edat de totes les persones sense llar que vam orientar era de quaranta-set anys, l’any passat la mitjana va baixar a quaranta anys”, adverteixen. El 21% de les persones sense llar orientades tenien nacionalitat espanyola i un 59% procedien de 92 països diferents.
“El fil conductor quan fem totes aquestes orientacions és la necessitat de suport emocional que tenen les persones. Arriben molt abatudes“, subratlla el director d’Arrels, Ferran Busquets. Hi afegeix: “També trobem persones amb molta por i molt cansades, perquè han rebut negatives a altres recursos, als serveis socials o a les oficines del padró”.